АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Тържищните цени без промяна
Индексът на тържищните цени през октомври е почти без промяна като регистрира лек спад, съобщи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Октомври започна при ниво на ИТЦ от 1.431 пункта, но после, след леко повишаване, падна до 1.426 пункта. Това ниво е с около 2,5 % по-високо от октомври 2011 година. През октомври цените на месните произведения се повишават в диапазона 1.5 - 4 %, на млечните произведения с около 1.5 - 2 %, а на фасула и брашното с 1%. Цените на останалите хранителни стоки остават около и малко под нивата от предходния месец.
Спрямо същия месец на 2011 г. яйцата поскъпват с 41%, фасулът - с 23%, свинското месо - 16%, пилешкото месо - 8%, олиото - 12% и брашното 10%. Ръст с около 4 - 7% има при цената на маслото и каймата. Поевтиняване на годишна база в диапазона 4 - 11% е отчетено при захарта, лещата, ориза, кашкавала и скумрията, а цените на кравето сирене, колбасите и кренвиршите се задържат на нивата от същия месец на миналата година. През цените на едро на картофите, чесъна и оранжерийните домати се повишават с около 2 - 5 %. С 2 - 8 % обаче поевтиняват краставиците, както полските, така и оранжерийните, на полските домати и зелените чушки. Цената на ябълките пада с 2 %, а на крушите - 3,8 %. В края на сезона цената на гроздето е със 17 % по-висока спрямо предходния месец. Поскъпване на месечна база е отчетено при бананите - 10 % , а цената на лимоните е с 26 % по-ниска спрямо септември. Спрямо октомври 2011 г. цените на голяма част от зеленчуците са по-високи. Ръстът на цените на доматите спрямо миналата есен е между 14 и 34 %. При полските краставици има поскъпване на годишна база със 7.5 %, а при оранжерийните краставици има поевтиняване с 26 %.
Цените на картофите и червения пипер остават над нивата от предходната година /между 13 и 30 %/, а значително поевтиняване спрямо миналата есен има при зрелия чесън - около 30 % и зелените чушки с около 7%. Цените на плодовете остават на по-високи нива спрямо октомври 2011 г. Поскъпването на гроздето, бананите и лимоните на годишна база е около 25 - 35 %, на ябълките около 7.5 % и на крушите - с около 3 %.
Tweet |
|