EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Търсим все повече качествени продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсим все повече качествени продукти

mail08:15 | 21.12.2021прегледи 663 коментарикоментари 0


По-голямо търсене на премиум продукти, традиционен интерес към български стоки и по-често приготвяне на храна у дома по празниците. Това са основните изводи от анализ на Kaufland България въз основа на вътрешни данни на търговската верига за потребителското поведение по Коледа и Нова година.

На базата на своите статистики търговската верига очертава още няколко основни наблюдения: през последните години подготовката на българските потребители за празниците започва по-рано – още от средата на ноември. Потреблението се засилва в началото на декември, а неговият пик е на 22, 23, 30 и 31 декември. Потребителите пазаруват в по-големи количества и са склонни да експериментират с различни от традиционните вкусове.

Високо качество, достъпен лукс и домашен вкус по празниците

С настъпването на COVID-19 кризата, работата от вкъщи и ограничения достъп до публични места за хранене, все повече домакинства предпочитат да приготвят храната си вкъщи.

В резултат на това се отчита ръст в потреблението на ключови групи храни като основни продукти - брашно, добавки за печене, варива, сезонни сушени плодове- както и при месо и млечни продукти, също и в замразени храни, консерви и напитки.

Данните на веригата показват, че между 25% и 30% от продажбите на точени кори, например, се реализират именно в последните 2 месеца от годината.

Въпреки това остава голям и интересът към готовите за консумация предложения – например, коледни шоколадови фигури, сиропирани деликатеси, коледни сладкиши и популярния щолен, който през последните години бележи над 20% ръст в продажбите.

Търсенето на по-премиални продукти през празничния период също е следствие от COVID-19 кризата, но не само - в последните седмици от годината потребителите са склонни да платят повече за определени артикули.

Така например в категория „Колбаси“ се наблюдава интерес към по-високо стойностни продукти като пастърма, филе и вносни салами, които не присъстват в потребителската кошница през цялата година. При рибата и замразените храни се увеличава интересът към рибни деликатеси, замразени пуйки и екзотични меса.

Запазва се изборът на традиционни български продукти

През последните години българските потребители експериментират с нови и по-екзотични вкусове. Например, италианските и ориенталските разядки за коледната трапеза набират предимство пред традиционните салати, а хамон, прошуто и брасеола се превръщат в обичаен избор за любителите на чуждестранна кухня.

Въпреки това обаче, българският потребител по-скоро остава традиционалист по отношение на празничната трапеза и предпочита автентични продукти от български производители.

Интересът към местни стоки е особено висок при определени групи продукти, каквито са колбасите. Преобладаващата консумация на родни продукти в тази категория се дължи на утвърдените традиции в производството на колбаси, които България има.

За Никулден традиционно също се търси българска риба – шаран и прясна пъстърва с изцяло български произход.

Консумацията на български вина у нас пък отдавна е надхвърлила 90% като дял, по данни на веригата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg