EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

Увеличение на продукцията от пшеница и ечемик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличение на продукцията от пшеница и ечемик

mail08:59 | 13.09.2024прегледи 449 коментарикоментари 0


Жътвата на основните есенни култури в страната е приключила на 100 процента, като са прибрани 6 759,4 хил. тона пшеница, 1 019,1 хил. тона ечемик, 171,7 хил. тона маслодайна рапица, 14,7 хил. тона ръж и 74,6 хил. тона тритикале, по оперативни данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) към 5 септември 2024 г.

През настоящата година се наблюдава увеличение на продукцията от пшеница и ечемик спрямо 2023 г., респективно с 2,6 на сто и близо 40 на сто, като при пшеницата това се дължи на повишения среден добив от декар, а при ечемика - основно на значително по-големия размер реколтирани площи. Същевременно, вследствие главно на свиване на площите, се наблюдава намаление на производството на рапица (с 26,2 на сто), ръж (с 25,1 на сто) и тритикале (с 6,2 на сто). Това пише в Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин № 35/2024), публикуван днес на интернет страницата на МЗХ.

При значително по-бърз темп на реколтиране на площите, към 5 септември 2024 г. се отчита по-висока продукция от слънчоглед (с 27,8 на сто) и от царевица (с над два пъти) в сравнение с аналогичния период на 2023 г.

В началото на септември събраните количества тютюн от типовете "Виржиния" и "Бърлей" са съответно със 78,4 и 22,7 процента повече спрямо година по-рано. На този етап и при двата типа тютюн се отчитат повече реколтирани площи, а при тип "Виржиния" - и по-висок среден добив. Засега производството на ориенталски тютюн изостава с 12,3 на сто на годишна база.

Според последните оперативни данни, производството на домати, дини и пъпеши на открито е съответно с 40,9, 57 и 16,9 процента над нивото отпреди една година. И при трите продукта увеличението се дължи основно на съществено по-големия размер реколтирани площи до момента, а при доматите и дините е комбинирано и с отчетената повишена продуктивност от декар. Реколтата от ягоди е с 2 процента под миналогодишното ниво.

Съществено изостава производството от открити площи на зеле (с 36,2 на сто) и картофи (с 21,6 на сто), а по-умерено – това на краставици (с 4,8 на сто) и пипер (с 1,3 на сто). За периода от началото на 2024 г. досега оранжерийното производство на домати и краставици се свива респективно с 28 и 7,6 процента на годишна база.

Отразявайки най-вече по-големия размер реколтирани площи, към 5 септември 2024 г. прибраните количества сливи, десертно грозде, ябълки, кайсии, малини, праскови и круши бележат ръст в границите от 22,4 на сто (малини) до 77,9 на сто (круши) спрямо година по-рано. Отчита се многократно увеличение на производството на винено грозде, но беритбената кампания стартира рано и е все още в сравнително начален етап. При почти всички от гореизброените култури (с изключение на гроздето) се наблюдава и увеличение на средните добиви от единица площ.

През изминалата седмица са прибрани първите количества орехи - 36 тона, от реколтирани 54 ха.

Вследствие на намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар, реколтата от лавандула е с 26,5 на сто под миналогодишната.

Цени

Към 4 септември 2024 г. средните изкупни цени на ечемик, царевица и слънчоглед за страната регистрират покачване с по 2,2 на сто на седмична база. Рапицата се изкупува на цената от предходната седмица, докато пшеница поевтинява - хлебната с 1,4 на сто, фуражната - с 0,6 на сто.

Цените на основните зърнени култури продължават да се движат под нивата отпреди една година, като понижението е в границите от 5,9 на сто (ечемик) до 11 на сто (хлебна пшеница). Годишно увеличение се отчита при слънчогледа (с 6,9 на сто) и рапицата (със 7,9 на сто).

През първата седмица на септември 2024 г. средните цени на едро на картофи, зелен пипер, пъпеши, зеле и дини се повишават с между 0,9 на сто (картофи) и 6,9 на сто (дини) на седмична база. Поевтиняват десертното грозде - с 2,8 на сто, полските домати - с 6,9 на сто, прасковите - с 9,1 на сто и червеният пипер - с 9,2 на сто. Цената на оранжерийните краставици остава непроменена.

Като цяло към 5 септември средните цени на едро на основните плодове и зеленчуци, налични на тържищата по това време, бележат понижение на годишна база, което варира от 3,7 на сто при зелето до 26,2 на сто при дините. На по-високи цени се предлагат зеленият пипер (с 5,7 на сто) и оранжерийните краставици (с 5,9 на сто).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg