АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Угоената българска пуйка е кът
Наред с бразилските пуйки на пазара у нас се предлагат и румънски, но истински качествените са българските, категоричен е доц. д-р Митко Лалев, завеждащ секция "Птицевъдство" в Земеделския институт в Стара Загора. В интервю за БТА той казва още, че макар и в ограничени количества, българските пуйки се отглежда с истински фуражи, без ГМО, без използването на отпадъчни продукти. Животните се хранят само с натурални зърна и просо, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много по-добри.
Произведените в регламентирани кланици пуйки на българския пазар са от 2-3 до максимум 5 процента. Едната от тях е фермата към Селскостопанска академия, другата е "Евровърхът" в Стара Загора, а останалите са частници, които колят животни за пазарите. Ето защо е изключително трудно да се намери едра, добре угоена и качествена птица, отгледана в България, която да не е "навъртяла" хиляди километри, преди да стигне до трапезата.
Капацитетът на българските ферми не е голям. Нуждите на пазара се задоволяват почти изцяло от външни вносители - предимно и традиционно от Бразилия, а напоследък и от Румъния. Проблемът е, че българинът консумира пуйки само и единствено по Коледа, така че дефицитът не е осезаем.
Доц. д-р Митко Лалев казва, че те угояват пуйките до достигане на по-голяма жива маса - от 5 до 7 килограма. Вносните са по около 3 килограма. Пуйките се колят на 4-месечна възраст, която е оптималната за женските, и 5-месечна за мъжките. Птиците могат да достигнат от 5 - 6 до 10 - 12 килограма, но такова тегло не се препоръчва за печене, а за разфасовка. Лично той препоръчва тази оптимална маса при женските птици с тегло - 5-6 килограма.
Как се отглеждат българските пуйки, с какво се хранят?
Митко Лалев: Българската пуйка се отглежда с истински фуражи, без ГМО, без използването на отпадъчни продукти. Храним животните само с натурални зърна, просови кюфтета, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много по-добри. За разлика от вносните, които идват от ЕС например, да не говорим за тези от САЩ и Бразилия.
Какво за тях?
Митко Лалев: Хранят ги с ГМО фуражи. Аз не претендирам за големи познания в тази област, но фактът, че на този етап въпросът е дискусионен, буди притеснения. Така че категорично смятам, че българските пуйки са за предпочитане.
За използването на ГМО продукти по принцип няма забрана. Коректно е, разбира се, да бъде обозначено на етикета, което не се прави. Аз обаче съм притеснен от друго - защо вносните пуйки имат по 36 месеца /три години/ срок на годност, а българските пуйки - са едва с 9 месеца срок.
Това не е ли дискриминация?
Митко Лалев: Абсолютна при това. Мисля, че и останалите държави, които са в ЕС, не консумират пуйки, които са на толкова години. Незнайно защо те идват обаче в България. Тези дни видях на пазара пуйки, заклани октомври месец и с краен срок на годност - до края на 2016 година.
Последният, но не по важност е въпросът за цената на пуйките. Каква е и каква трябва да бъде според вас тя?
Митко Лалев:Виждате, че с този дъмпинг на дълбоко замразени пуйки отвън, не са добре нещата. Аз лично съм изчислил, че себестойността на една пуйка, с нашите цени на фуражите, е 7 лева на килограм, на дребно. В началото на декември обаче те бяха по 7 лв/кг, а сега навсякъде са по 6
лв/кг. Не знам на каква цена се внасят пуйките от чужбина, но тази на българските, е нереално ниска. И пак искам да подчертая, че само в България няма ферми, които да угояват птиците на промишлена основа.
Защо това е така? Дали само заради липсата на традиции или по икономически причини?
Митко Лалев:Първата причина е може би тази, че българинът не консумира много пуешко месо, както например - американците, където тя е ежедневно на трапезата им. Но другата част е, че това производство излиза много скъпо, заради високобелтъчните фуражи, с които трябва да се хранят малките пуйчета. Това вдига много и себестойността и прави българските пуйки непродаваеми на практика.
Ако все пак трябва да избираме между пуйка, патица или гъска за трапезата?
Митко Лалев:Категорично пуйката, и то не само на Коледа. Защото е с много високо съдържание на протеини и много ниско съдържание на мазнини. Това я прави малко по-суха, за разлика от гъската и патицата, например, но при тях вкусът е за сметка на многото мастни отлагания. Така че от гледна точка на здравословно и диетично хранене за намаляване на лошия холестерол, пуешкото е незаменимо. До него бих поставил и заешкото месо, особено за възрастни хора, тези на умствения труд и другите.
снимка:сп.Меню
Tweet |
|