EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Узбекският петрол и газ под контрола на жена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Узбекският петрол и газ под контрола на жена

mail16:40 | 17.02.2011прегледи 683 коментарикоментари 0


Дъщерята на узбекистанския президент контролирала през последните години от Швейцария петролния и газов сектор на централноазиатската страна чрез дружество, което "изсмуквало 80 процента от износа на природен газ". Това може да се прочете в дипломатически грами, получени от Уикилийкс и публикувани днес в швейцарския в. "Тан", цитиран от Франс прес.
Според изданието, което е получило поверителни грами, изпратени от американското посолство в Ташкент, тези документи "хвърлят ярка светлина върху начина, по който Гулнара Каримова еднолично управлява икономиката на страна, в която една трета от 28-те милиона узбекистанци живеят в бедност".
Твърди се, че до миналото лято "тя дърпала конците на Зеромакс (Zeromax)", дружество с централа в Цуг (Източна Швейцария), допълва вестникът.
Зеромакс е представено в грамите като "най-големия частен работодател в страната", който "изсмуква 80 процента от износа на природен газ" от Узбекистан.
Грама от 2007 година пояснява, че "чрез Зеромакс Гулнара Каримова контролира изкъсо сектора на въглеводородите в третия производител на газ от бившия СССР".
Завършила в Харвард, младата 38-годишна жена е "ключов посредник за всичките договори".
Друг документ от 2010 година разказва, че Зеромакс е един от "основните швейцарски получатели на валута от Узбекистан" по силата на споразумение "за внос на газ" с швейцарско дружество, а то пък превръща Швейцария във втория търговски партньор на Узбекистан.
Според "Тан" американските дипломати оценяват на 3 милиарда долара годишната дейност на дружеството, което е "10 процента от брутния вътрешен продукт на страната".
Изданието припомня, че от 2008 година дъщерята на президента Ислам Каримов живее в луксозен квартал на Женева, след като е назначена за представител на Узбекистан в ООН.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg