EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Унгария откупи жп компания от Strabag

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария откупи жп компания от Strabag

mail18:35 | 18.09.2024прегледи 362 коментарикоментари 0


Унгарската държава получи одобрението на Австрийския федерален орган за защита на конкуренцията да придобие дела на Strabag в Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (Raaberbahn или GYSEV, унгарско-австрийска железопътна компания), каза министърът на строителството и транспорта Янош Лазар на страницата си във Facebook.

Тъй като Strabag вече обяви, че не смята дела си в железопътната компания за стратегическа инвестиция и е готов да се откаже от нея, последната пречка пред унгарската държава да увеличи дела си в GYSEV е премахната, съобщава Világgazdaság.

Янош Лазар припомни, че унгарската държава вече е мажоритарен акционер в компанията – все още собственост на австрийската държава – но съгласно условията на договора, сключен от предишните правителства, австрийската държава запазва правото си на вето в компанията, въпреки факта, че докато унгарската държава инвестира все повече пари в компанията, а австрийците не успяват да изпълнят задълженията си за увеличаване на капитала.

Въпреки това влиянието на Унгария в компанията не нараства. Според политика сегашното унгарско правителство не е приело, че унгарците са малцинство в собствената им компания. Ето защо министър-председателят Виктор Орбан възложи на Янош Лазар задачата да подреди нещата.

Министърът посочи, че компанията ще остане съвместно предприятие, като австрийската държава ще остане миноритарен акционер, което лично Янош Лазар приветства, като каза, че вярва във всички форми на централноевропейско сътрудничество.

В същото време Унгария вече ще има последната дума в железопътната компания, тъй като с 6,13% дял на Strabag унгарският държавен дял ще се увеличи до 71,7 процента, като по този начин се възстановяват правата на собственост.

Според министъра транзакцията е добра новина за всички пътници и служители на унгарските железници, тъй като развитието на GYSEV, което също беше постигнато с парите на унгарските данъкоплатци, сега също ще допринесе осезаемо за наваксването на MÁV.

Засега няма официално обявена цена на сделката, но пакетът от акции на Strabag вероятно няма да нахвърли 10 милиона евро./hungarytoday.hu


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg