EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 2.0833
GBP 2.3306
CNY 2.5375
you tube
mobile version

Унгария търси квалифицирани гастарбайтери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария търси квалифицирани гастарбайтери

mail06:30 | 18.07.2016прегледи 913 коментарикоментари 0


Унгария  страда от недостиг на квалифицирана работна ръка и затова страната се нуждае от гастарбайтери, каза министърът на икономиката Михай Варга, цитиран от NewEurope.
Стопанската камара предлага да бъдат покани хиляди мигранти.  Самият Варга заяви, че мигрантите няма да отнемат работата на унгарците и заяви, че те ще позволят на страната да отбележи стабилен икономически ръст. Според последните проучвания една четвърт от унгарските компании страдат от недостиг на работници.

Заплатите в Унгария са се увеличили до 264 471 форинта / 842 евро/ на месец през април 2016 година, показват данните на унгарската статистическа служба.  Според министерството на икономиката минималната работна заплата за неквалифизираните работници сега е 111 000 форинта (€353.6), а за квалифицираните 129 000 форинта (€411), което е приближава към  средната работна заплата в България, която е 937 лв. (€480). Средната заплата в Унгария вече е 240 000 форинта (1516 лв. или 758 евро)

Заплатите в Унгария са нараснали значително през април 2016 година. Това е свързано със разширяването на трудов пазар, ниската инфлация и нарастването на възнаграждението в публичния сектор, пише унгарското електронно издание Portfolio.

СРЗ  в частния сектор е нараснала с 5,1 % в годишно изражение, което, като се има предвид почти нулевата инфлация, е значителен ръст. Ускореният ръст на възнагражденията е свързан с недостиг на работна ръка, което е скорошен феномен в унгарската национална икономика. Увеличаването на минималната работна заплата с 5,7 %, както и ръста във възнагражденията на въоръжените сили, в комбинация с допълнителните облекчения за заетите в социалната сфера, са оказали своето влияние върху растежа на приходите на унгарците. Той също така е бил подпомогнат и от намаляването на данъка върху приходите с 1 % от страна на правителството.
Също така, потребителските цени в централноевропейската страна са в застой, в резултат на което реалните заплати практически се увеличават успоредно с номиналните.

Колко струва работната ръка в различните страни от ЕС?  И как се е променило заплащането в частния сектор през последната година? Отговори на тези въпроси бяха дадени в Дюселдорф, където Германският институт за макроикономика и конюнктурни изследвания (към фондация "Ханс Бьоклер") представи резултатите от свое актуално проучване по темата.

От представеното изследване става ясно, че най-скъпа излиза работната ръка в Дания. В частния сектор там работодателят плаща средно 43 евро за един час труд. В тази сума е включено брутното възнаграждение, както и осигуровките за работника. Директно след Дания се нареждат Белгия, Швеция и Люксембург. А Германия заема, както и през миналата година, осмо място с почти 33 евро на час. Почти същата е цената на труда и в частния сектор на съседна Австрия. А средната стойност за целия ЕС е 29 евро и 50 цента на час.

Интересното тази година е, че частните фирми в Словения, която се присъедини към ЕС през 2004, вече плащат повече за час труд, отколкото компаниите в Гърция и Португалия, които членуват в Общността от над три десетилетия. В Словения цената на един част труд е средно 15 евро и 80 цента.

Къде са Румъния и България в това изследване? Румъния е на предпоследно място с 5 евро среден разход за един час труд. А България заема последната позиция с 4 евро и 10 цента на час. Лоша новина за хората, живеещи в страната, и добра за чуждестранните фирми, които продължават да откриват свои офиси в България.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg