EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Условията за инвестиции в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Условията за инвестиции в Европа

mail07:30 | 12.07.2024прегледи 686 коментарикоментари 0


Експертите на платформата за търговия с финансови активи Freedom24 споделиха своя анализ за перспективните инвестиции през юли. Freedom24 обслужва над 250 000 клиенти в Европа и с навлизането си на местния пазар предлага на българските инвеститори достъп до несравними възможности за инвестиции на глобалните стокови борси.

Така всеки потребител на платформата има възможност да реализира собствена инвестиционна стратегия и да реализира допълнителна доходност от кешовите наличности.

Какъв е към момента инвестиционният пейзаж на ЕС и дали той изглежда обещаващ? Връщат ли се инвеститорите на пазарите? Колко внимателни и предпазливи са?

Инвестирането в Европа представлява уникална комбинация от възможности, съчетани от разнообразната регионална пазарна динамика, сложната регулаторна среда и нововъзникващите сектори, които привличат опитни инвеститори от цял ​​свят.

Континентът, богат на история и култура, е еднакво активен в своите инвестиционни предложения, осигурявайки плодородна почва за диверсификация на портфейли и капитализиране на нови възможности за растеж. Разбирането на нюансите на европейския инвестиционен пейзаж е от решаващо значение за успеха.

Инвестиционният пейзаж на Европа е толкова разнообразен, колкото и нейните култури. От финансовите центрове Лондон и Франкфурт до нововъзникващите пазари на Източна Европа, континентът предлага широка гама от инвестиционни възможности.

Това, което прави Европа изключително привлекателна за инвеститорите, е комбинацията от развити икономики със стабилни финансови системи и нововъзникващи пазари, узрели за растеж. Тази комбинация предоставя балансирано поле за прилагане на техники за инвестиционен анализ, използване на богат набор от активи, от акции до имоти и всичко между тях.

Европейският инвестиционен пейзаж напоследък е обещаващ. Въпреки голямото внимание, което се отделя на историите, свързани с ИИ, и значителното покачване на цената на акциите на Nvidia, най-големите европейски акции тихо отбелязаха впечатляващи печалби. От началото на годината индексът STOXX Europe 50 показа ръст от почти 15%.

Това покачване на акциите на европейските компании с мегакапитализация не се ограничава до нито един сектор, което отразява нарастващото разнообразие на европейския фондов пазар.

Компании като ASML, LVMH и SAP постигнаха значителни печалби, след като публикуваха по-добри от очакваното отчети за приходите. Novo Nordisk също отчете силни печалби, до голяма степен благодарение на успеха на лекарството за диабет Ozempic и лекарството за отслабване Wegovy.

Novo Nordisk стана най-голямата компания в Европа и петнадесетата по големина в света, а цената на акциите й се удвои през последните две години. Това положително отличава европейския фондов пазар от американския по отношение на концентрацията, където голяма част от растежа на индекса е съсредоточен в технологиите.

Изпреварването на европейските мегакапитализирани компании спрямо по-широкия американски фондов пазар е тенденция от края на 2022 г. Това донякъде се пренебрегва поради доминирането на американските мегакапитализирани технологични компании.

Въпреки това, силните печалби на европейските компании, съчетани с по-атрактивна база за оценка в сравнение с техните колеги в САЩ, допринесоха за тяхното относително превъзходство.

Намаляването на лихвените проценти в Европа засилва положителното настроение. Европейската централна банка (ЕЦБ) започна своя цикъл за намаляване на лихвените проценти по-рано от Федералния резерв (Фед), което ще даде тласък на фондовия пазар.

Освен това водещите европейски запаси за чиста енергия преживяват ренесанс. Компании като Vestas, водещ световен производител на вятърни турбини, и Alfen, производител на електрически станции за зареждане и системи за съхранение, са готови за растеж, тъй като опасенията относно руско-украинската война, проблемите с веригата за доставки и нарастващите лихвени проценти отшумяват.

Разбиране на динамиката на европейския пазар

Инвестирането в Европа не е монолитно преживяване. Континентът е разделен на различни региони, всеки от които се характеризира със своята пазарна зрялост и инвестиционен потенциал. Например Западна Европа се характеризира с добре развити, стабилни пазари с по-нисък риск и стабилна възвращаемост. За разлика от това, Източна Европа предлага по-висок потенциал за растеж, макар и с повишена нестабилност и риск.

Западна Европа: Фокусирайте се върху стабилни, зрели пазари с предпочитание към нискорискови инвестиции.

Източна Европа: Търсете възможности за бърз растеж, като държите под око геополитическата и икономическата стабилност.

Възможности за инвестиции в Европа

Развиващите се пазари

Развиващите се пазари в Европа са ориентир за инвеститорите, търсещи растеж. Държави като Полша, Унгария и Чешката република показаха значителен икономически напредък, подкрепен от политическа стабилност и благоприятна инвестиционна политика.

Потенциал за растеж: Възползвайте се от високите темпове на растеж в тези региони.

Диверсификация: Използвайте тези пазари, за да диверсифицирате инвестиционното си портфолио отвъд традиционните пазари.

Технологии и иновации

Европа е в челните редици на технологичните иновации и устойчивото развитие, като предлага уникални инвестиционни възможности в тези сектори. Стремежът към секторите на зелената енергия, финансовите технологии и биотехнологиите предлага нови възможности за проучване на инвеститорите.

Устойчиви инвестиции: Използвайте европейското лидерство в устойчивостта и възобновяемата енергия.

Технологични стартиращи компании: Инвестирайте в бързоразвиващи се европейски технологични компании с фокус върху финансови, здравни и екологични технологии.

Въпреки че макроикономическите показатели все още може да са разочароващи поради все още високите лихвени проценти, има предпазлив оптимизъм сред европейските инвеститори в акции. Атрактивните оценки спрямо американския пазар, потенциалните макроикономически подобрения, по-ниските разходи за енергия и перспективата за цикъл на намаляване на лихвените проценти предполагат, че европейските акции може да продължат силното си представяне от началото на годината.

Така инвеститорите наистина се върнаха на европейските пазари, макар и с предпазлив подход. Разнообразното и стабилно представяне на европейските компании с голяма капитализация, съчетано с благоприятни икономически условия и потенциални промени в политиката, осигурява солидна основа за обещаващ инвестиционен пейзаж в Европа.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1481