АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Фермерски обяд в центъра на София
Белослава Петрова
Министерството на земеделието и храните бе домакин на „Обяд с фермерски храни от Балкана” - първото от серия кулинарни събития по проекта „За Балкана и хората".
Главната цел на проекта е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша - за местните хора, за бизнеса и за околната среда.
Според повечето производители най – важното нещо за просперирането на бизнеса е подкрепата от държавата. Всеки от тях е започнал със собствени субсидии и това затруднява развитието на един сериозен бизнес. Продукцията и печалбата в този случай стигат за изхранване на семейството, без възможност за разширяване на производството. След подкрепата и финансирането от страна на държавата, фермерите заявяват, че виждат перспектива и възможност за сериозна реализация. Засега обаче е трудно да се говори за печалба. Според представител на млечна ферма Кулови „без помощи в България няма да стане нищо” .
Вкусната трапеза бе подсигурена от Ути Бъчваров и фермери от Западен и Централен Балкан, където българско-швейцарският проект "За Балкана и хората" активно работи от 2012 година.
Изкушения от млечни продукти бяха предоставени от млечните ферми Кулови, „Чемерник“ и Манавски, които донесоха биволско кисело мляко, краве и овче сирене и айран от краве мляко. Всички те са в процес на регистрация по Наредба 26 за директните продажби. Ути Бъчваров се бе погрижил гостите да не останат гладни с кебап с екологично чисто телешко месо. Сладко удоволствие пък бе биологичният мед от два пчелина в Калофер – Попови и Начеви, първите регистрирани от екипа на "За Балкана и хората".
На откриването, под звуците на гайди и народни ритми, министър Греков заяви „ние подкрепяме българската традиция и природа, това позволява да запазим автентичния български вкус, който не ни разделя от българския начин на живот”. В допълнение Ути Бъчваров убедително каза, че „България ще бъде едно от най – вкусните места на света”. На събитието бе и управителят на фондация "Биоселена" д-р Стоилко Апостолов, координатор по проекта.
Снимки: авторът
Tweet |
|