EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Фестивал на малината в град Лозница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на малината в град Лозница

mail09:10 | 29.07.2024прегледи 673 коментарикоментари 0


Град Лозница ще бъде домакин на деветото издание на Националното специализирано изложение на ягодоплодните и Фестивал на малината, съобщиха от общинската администрация в лудогорския град.

Организатори на празника, който ще се проведе на 9 и 10 август, са Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните с подкрепата на Община Лозница.

На централния площад в лудогорското градче малинопроизводители и представители на бранша от региона и страната ще имат възможност да представят и предложат на присъстващите жители и гости на града част от произвежданата от тях продукция от малини.

Освен тях с информационни щандове в изложението ще участват и представители от Румъния, Полша, Сърбия, Турция, Китай и други, посочват организаторите.

Наред с традиционните храни, сокове, мармалади, вина и безалкохолни напитки, част от изложението ще бъдат модерни машини, техники, технологии, малинокомбайни, системи за поливане, нови сортове и други, пряко свързани с производството на ягодоплодни. Очаква се събитието да бъде открито от служебния министър на земеделието и храните.

Предвижда се той и екипът му и експерти от Държавен фонд "Земеделие" да представят информация относно новия програмен период, мерките и програмите, и за новите изисквания към малинопроизводителите и производителите на ягодоплодни като специфичен бранш.

Земеделските производители в малинопроизводството в Лозница и в страната ще дискутират и по въпроси, свързани с проблеми с напояването, липсата на адекватна защита от глобалните климатични промени и негативното им въздействие върху отглеждането на ягодоплодни.

По време на срещата ще бъдат обсъдени също конфликтът в Украйна и неговото пряко и косвено въздействие върху земеделското производство в България и създалата се криза в Европа на всички нива като пазари, енергоносители, торове, както и други и мерки за компенсаторна защита на производителите от тази ситуация.

Наред с официалната програма посетителите ще могат да се насладят на фолклорна програма на местни изпълнители. Предвидени са забавления и за децата. През втория ден гостите на празника ще имат възможността да посетят ягодоплодни полета на местни производители, допълват организаторите на фестивала.

Домакин на осмото национално специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината бе Попово. БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1179