EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Фестивал на малината в град Лозница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на малината в град Лозница

mail15:10 | 12.08.2024прегледи 432 коментарикоментари 0


Град Лозница бе домакин на традиционния Фестивал на малината и деветото Национално специализирано изложение за ягодоплодните, като организатор е Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

На официалното откриване на фестивала присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков, кметът на Лозница Севгин Шукри, областният управител на Разград Владимир Димитров и директорът на областна дирекция "Земеделие" - Валентина Френкева.

Над 2700 ха са заявените за директно подпомагане площи с малини и ягоди за кампаниите през последните две години. Финансовата подкрепа за производителите е по интервенциите за обвързано подпомагане на доходите за плодове и оранжерийно производство, както и по еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждения, при която тази година се наблюдава повишен интерес.Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева на официалното откриване на IX-то Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината 2024 в гр. Лозница. Тя допълни, че овощарството е един от приоритетните сектори в аграрния отрасъл. През новия програмен период земеделските стопани имат възможност да се възползват от подпомагане по различни интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

Малинопроизводството отчита устойчивост на реколтираните площи, каза още тя и отбеляза, че годишното производство е близо 5700 тона. Наблюдава се и постепенно нарастване на средния добив, като за 2023 г. той е 360 кг/дка.

В рамките на форума, в залата на лознишкото читалище заместник-министърът, екипът му, председателят на асоциацията Божидар Петков, експерти от Държавен фонд "Земеделие", представител на напоителни системи клон "Долен Дунав" представиха информация относно новия програмен период, мерките, програмите и новите изисквания към малинопроизводителите и производителите на ягодоплодни като специфичен бранш.

Обсъждаха се проблемите с напояването, липсата на адекватна защита от глобалните климатични промени и негативното им въздействие върху отглеждането на ягодоплодни. Присъстващите имаха възможността да зададат своите въпроси относно притесненията и затрудненията, които срещат в сектора.

В рамките на фестивала производители на ягодоплодни и малини представиха своята продукция на централния площад в лудогорския град. Наред с традиционните храни, сокове, мармалади, вина и безалкохолни напитки, част от изложението включва модерни машини, техники, технологии, малинокомбайни, системи за поливане, нови сортове и други, пряко свързани с производството на ягодоплодни.

В рамките на фестивала се състоя и дегустация на кулинарни изкушение. През втория ден гостите на празника имаха възможността да посетят ягодоплодни полета на местни производители.

В оперативния анализ на Земеделското министерство се посочва, че през 2022 година в страната са обрани общо 815 тона малини. Това е ръст в производството от близо 36% на годишна база, а средният добив се е увеличил с почти 57%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg