EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Финални назначения на коалицията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финални назначения на коалицията

mail06:50 | 13.06.2014прегледи 1287 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Правителството и парламентът ударно назначават нови служители през последните два дни. Впрочем  за 3.5 години управление на ГЕРБ бяха уволнени 43 хиляди души, същата цифра е постигнала и от коалицията БСП-ДПС-Атака, но в рамките на една година.

В края на януари 2014 година Министерски съвет увеличи чувствително максималните заплати за висшата администрация, а депутатите размразиха месечните си възнаграждения.
Повишиха се максимално позволените заплати на кметовете, областните управители, шефовете на държавни агенции и комисии. Шефовете на държавни агенции, държавни комисии, областните управители и кметовете на населени места с над 100 000 души население ще взимат максимум 2700 лв. месечно. Като цяло висшите държавни чиновници  получават с около 1000 лева по-високо възнаграждение в сравнение с 2013 година.
Ето назначенията само от последните два-три дни.
След близо три часа дебати парламентът избра за членове на Сметната палата: Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова и Тома Дончев. Сред назначенията има роднини на хора от управляващите партии.
Правителството назначи Сергей Цветарски за председател на Националния статистически институт. До момента той бе заместник-председател на НСИ и временно изпълняващ длъжността председател. Сергей Цветарски притежава магистърска степен по специалността „Статистика” от УНСС. В структурата на НСИ работи почти 30 години.
С друго решение кабинетът назначи Росен Руфев за генерален консул на България в Милано, Италия. Неговият консулски окръг обхваща областите Ломбардия, Пиемонте, Венето, Емилия Романя, Лигурия, Вал д`Аоста, Фриули-Венеция-Джулия, Трентино-Алто Адидже, Тоскана, Умбрия и Марке.Росен Руфев е дипломат с богат опит. Работил е в посолствата ни в Лондон и в Рим, както и в Генералното консулство в Милано.
Правителството отпусна допълнителни разходи но бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката в размер на 2 млн. лв. Средствата са предназначени за финансовото осигуряване на издръжката и откриването на нови служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).
Редица страни в Близкия изток и Африка имат важно значение и потенциал за българския износ и привличане на платежоспособни туристи, арументира се МС.
Към момента МИЕ има 61 дългосрочно командировани служители в СТИВ. Службите са позиционирани в 44 страни, от които 22 са в Европа, 7 – в страните от ОНД и Кавказ, и 15 – в страни в Азия, Америка, Близкия изток и Северна Африка.

Разкриването на нови СТИВ ще се постигне със съкращаване на пет съществуващи служби и поетапно разкриване през годините на СТИВ в нови 20 дестинации, като за поне пет от тях ще се търси осигуряване, включително и финансово, чрез публично-частно партньорство с бизнес организациите. Предвижда се през 2014 г. да се инициира разкриването на нови 20 СТИВ в ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Северен Ирак (гр. Ербил), Алжир, Тунис, Гана, Ангола, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия, САЩ (гр. Чикаго), Унгария и Кипър.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg