EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Финансовата криза в хронология

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовата криза в хронология

mail14:50 | 21.07.2011прегледи 744 коментарикоментари 0


Часове преди да започне днес извънредната среща на високо равнище на страните от еврозоната, посветена на нов спасителен план за Гърция, Франс прес откроява основните дати във финансовата криза в еврозоната.
- декември 2009: ЕС бие тревога за състоянието на гръцките държавни финанси. Това става два месеца, след като е преразгледан към повишение дефицитът на страната - до 12,7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо първоначално обявените 6 процента. Рейтинговите агенции понижават оценките си за способността на Атина да плаща дълговете си.
- 2010 - 29 януари: Испания приема тригодишен план за строги икономии на стойност 50 милиарда евро.
- 3 февруари: Гърция приема план за строги икономии. Европейската комисия поставя страната под надзор.
- 8 март: Португалия обявява план за строги икономии, за да намали бюджетния си дефицит, който е достигнал рекордните 9,3 на сто от БВП.
- 30 март: Ирландското правителство обявява план за спасяване на банковия сектор в страната.
- 23 април: Гърция решава да поиска международна помощ. На 2 май ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) й отпускат помощ за 110 милиарда евро в замяна на обещаните от Атина мерки за строги икономии на стойност 30 милиарда евро.
- 5 май: Гърция е сцена на бурни демонстрации срещу режима на икономии, трима души са убити при пожар, избухнал от хвърлен коктейл "Молотов". Правителственият план за строги орязвания на разходите в бюджета е приет от парламента.
- 10 май: Приет е исторически спасител план в ЕС до 750 милиарда евро с участие на МВФ, който се притича на помощ, за да бъде осигурена толкова необходимата помощ за еврозоната.
- 12-13 май: Испания и Португалия обявяват нови мерки за строги икономии.
- 29 юли: Италианският парламент приема непопулярен план за строги икономии на стойност 25 милиарда евро, след като страната е натрупала един от най-високите дългове в света (близо 120 на сто от БВП).
- 30 септември: Ирландският бюджетен дефицит за 2010 година е преразгледан към повишение (32 на сто от БВП спрямо предишните 11,6 на сто).
- 28 ноември : Ирландия се споразумява с ЕС и МВФ по спасителен план на стойност близо 85 милиарда евро, от които 35 милиарда евро за предназначени за банките.
- 2011 - 6 април: Португалия решава да поиска международна помощ, две седмици след като премиерът Жозе Сократиш подава оставка, тъй като парламентът отхвърля плана му за строги икономии.
- 5 май: Португалия сключва споразумение с ЕС и МВФ за финансова помощ от 78 милиарда евро в замяна на прилагането на програма за строги финансови ограничения в изразходването на държавните пари.
- 29 юни: Гръцкият парламент гласува за нов план за строги икономии и приватизации, който е решаващ за продължаването на помощта, въпреки че гърците масово протестират срещу него. На 2 юли еврозоната дава зелена светлина за отпускането на заеми за 8,7 милиарда евро, отричайки да има опасност от фалит на
страната.
- 30 юни : Италианското правителство приема нов план за свиване на държавните разходи с 47 милиарда евро до 2014 година.
- 11 юли : Еврогрупата обявява укрепване на механизмите на Фонда за финансово подпомагане, но отлага работата по приключването на втория план за подпомагане на Гърция.
- 21 юли : Еврозоната свиква извънредна среща на високо равнище, посветена на Гърция, заради трусовете, които крият опасност да дестабилизират Италия. Целта минимум е да се приключи изработването на спасителния план за Атина.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg