EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Фирми: Vivacom, Оргахим, Девин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Vivacom, Оргахим, Девин

mail15:05 | 27.09.2024прегледи 86 коментарикоментари 0


Vivacom откри първата си фотоволтаична електроцентрала край с. Могила, Стара Загора, като част от стратегията си до 2027 г. да добива 100 процента от енергията, която използва, от възобновяеми енергийни източници.

Централата е с мощност 3 MW и ще осигурява зелена енергия за телекома. Разполага с 4648 двулицеви соларни панела от най-висок клас и с висока ефективност, проектирани така, че да улавят както пряката слънчева светлина, така и отразената от земната повърхност слънчева радиация, което повишава ефективността на производството на енергия, обясняват от компанията. Оборудвана е с автоматизирана система за мониторинг в реално време и дистанционно управление, които осигуряват оперативна ефективност и оптимално производство на енергия.

Работата на централата ще спести приблизително 2000 тона въглеродни емисии годишно. Тя има годишен капацитет от приблизително 4300 MWh, достатъчен за покриване на енергийните нужди на около 1500 домакинства, посочват още от Vivacom. От компанията планират да продължат да разширяват капацитета на фотоволтаичната централа в бъдеще, включително чрез добавяне на системи за съхранение на енергия.

Фотоволтаичната електроцентрала ще се управлява от United Group Solar, като инвестицията в съоръжението е изцяло финансирана от тях.

"Днес пускаме в експлоатация първата си фотоволтаична централа, която представлява важен етап от усилията на Vivacom по пътя към устойчивостта. Този проект не само гарантира, че ще захранваме операциите си със зелена енергия, но и подчертава ангажимента ни да намалим значително въглеродните ни емисии. Това е инвестиция в бъдещето както на нашата компания, така и на страната", коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на компанията.


„Оргахим“ започва изпълнението на два мащабни проекта с фокус върху устойчивостта – за усъвършенстване на пречиствателно съоръжение за промишлени отпадъчни води, от една страна, и за подобряване на условията на труд в производствената база на компанията в Русе, от друга. Общо двата проекта са на стойност над 500 хил. евро. 

„Наред с разработването на нови, по-съвършени продукти инвестираме системно в устойчивост – за опазване на природата и с грижа за здравето на служителите си“, посочва Николай Николов, заместник изпълнителен директор на „Оргахим“. „Стандартите за безопасност, опазване на околната среда и човешкото здраве са залегнали в дългосрочните ни приоритети. Възприемаме тази политика като част от нашата отговорност на голям работодател с близо 500 работници и служители и като пряк път към по-добро качество на живот и съхранена среда в района на нашия град“, допълва той.  

Компанията е подала инвестиционно намерение за проект на стойност 350 хил. евро, „Надграждане на съществуващо локално пречиствателно съоръжение за промишлени отпадъчни води от промишлена площадка на „Оргахим“ АД, гр. Русе“, който предвижда добавяне на нови съоръжения и мощности към технологичната схема за пречистване на производствените отпадъчни води. 

На пречистване подлежат отпадъчните води, които се формират в цех „Лаков“. След пречистване в съществуващо съоръжение водите се отвеждат към пречиствателната станция на „Оргахим резинс“ АД заедно с охлаждащи, битово-фекални и дъждовни води. Намеренията на „Оргахим“ сега са да се направи разделяне на канализациите на двете предприятия и всяко от тях да извършва пречистване на собствените си отпадъчни води, а след това същите да се заустват в градска канализация. 

Нововъведението по проекта е оборудване за отстраняване на замърсявания чрез химични реакции, които разграждат вредните вещества. Този тип системи разчитат на силни окислители, като разтвор на калиев перменганат. Основната цел на окислението при пречистването на вода е да се неутрализират органичните вещества и вредните химикали.

Вторият актуален проект, „Вентилационни системи на цех „Лаков“ на „Оргахим“ АД,  има за цел подобряване на условията на труд чрез изграждане на нова вентилационна система в цех „Лаков“. Проектът е на обща стойност 160 хил. евро, като 70% от средствата се инвестират от „Оргахим“, а останалите 30% се поемат от Фонд „Условия на труд”. 

Новата, модернизирана система за вентилация и отопление с висока енергийна ефективност ще осигури:

  • пряка защита на здравето на 87 служители;
  • намаляване на концентрация на вредни вещества/химични агенти до стойности, по-ниски от граничните;
  • подобряване на производствения микроклимат в цеха;
  • по-ниско ниво на шум /под 79 dB/;
  • автоматичен старт/стоп;
  • по-ниски експлоатационни разходи.

Амбициозните инвестиционни планове на „Оргахим“ с днешна дата следват неотклонно линията на компанията да води химическата индустрия към постоянно развитие, като едновременно с това предоставя добавена полза за обществото в града и региона на Русе.


„Девин“ ЕАД в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ официално представиха „Чаирски езера. Капсули биоразнообразие в Родопите“ – тригодишен проект за дълготрайното опазване и поддържане на торфищата в района на Западни Родопи. По инициатива на „Девин“ ЕАД проектът е с основни партньори БФБ, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Министерство на околната среда и водите, РИОСВ – Смолян и Държавно горско стопанство – гр. Девин. Да заявят своята подкрепа и ангажираност на събитието присъстваха кметът на Триград Аделина Чолакова и директорът на Държавно горско стопанство – Триград инж. Пламен Малковски. Водещ при представянето бе журналистът Николай Василковски, който е лице на кампанията за популяризирането му, заедно с Елена Иванова – автор на блога „Думи в друми“. 

Чаирските езера – седем водоема в Западните Родопи – са разположени от 1360 до 1460 м надморска височина. Част от тяхната екосистема са торфищата, древни въглеродни депа, предлагащи убежище на мигриращи птици, рядка флора и фауна и уникално биоразнообразие. Торфищни зони като Чаирските езера са рядкост за България и са истински природен феномен, който се бори с климатичните промени и смекчава ефекта на сушата, намалява риска от пожари и помага за осигуряване на чиста питейна вода. 

По проекта „Чаирски езера. Капсули биоразнообразие в Родопите“ се предприемат спешни мерки за опазване на торфищата в езерата, а екипът от учени следва конкретни стъпки: почистване; извличане на биомаса от водна растителност с цел тестване и научно изследване; разработка на хидроложки проект за поддържането на района на Чаирски езера; изготвяне на предложение за разширение на Защитена местност „Чаирите”. 

Защитата и възстановяването на природните екосистеми е решение не само в подкрепа на опазването на околната среда и климата, но и възможност за развитие на партньорствата по голямата тема, свързана с устойчивото управление.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg