EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Фирми: Байер, Джи Ес Кей

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Байер, Джи Ес Кей

mail15:45 | 20.08.2024прегледи 880 коментарикоментари 0


Акциите на германския фармацевтичен и агрохимичен коцерн "Байер" (Bayer) силно поскъпнаха на Франкфуртската фондова борса след новината за спечелване на ключово дело в САЩ, съобщи френското издание "Фигаро".

Правният казус е свързан с хербицида за борба с плевелите "Раундъп" (Roundup), който "Байер" придоби, когато купи американската компания "Монсанто" (Monsanto) през 2018 г.

Апелативният съд на щата Пенсилвания се произнесе единодушно в полза на "Монсанто", постановявайки, че компанията не е нарушила федералния закон на САЩ, като е пуснала на пазара този базиран на глифозат продукт, за който се подозира, че е канцерогенен.

Фармацевтичната компания винаги е отхвърляла обвиненията срещу глифозата и сега припомня, че неговата "безопасност е научно доказана и потвърдена от регулаторните органи по целия свят". Въпреки това глифозатът беше класифициран като "вероятен канцероген" през 2015 г. от Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация (СЗО), напомня изданието.

-------------------

Британската фармацевтична компания Джи Ес Кей (GSK - бивша GlaxoSmithKline/"ГлаксоСмитКлайн") спечели съдебно дело, заведено срещу нея в САЩ от лица, които твърдят, че лекарството й "Зантак" (Zantac) им е причинило рак, предаде Франс прес.

"Щатският съд във Флорида се произнесе в полза на Джи Ес Кей", се казва в прессъобщение, публикувано на уебсайта на Лондонската фондова борса.

В началото на август фармацевтичният гигант съобщи за съдебно решение в негова полза в щата Илинойс по друг случай, свързан със "Зантак" (продавано в аптечната мрежа с търговско наименование "Ранитидин" (Ranitidine), припомня АФП.

Медикаментът "Зантак" бе произвеждан от няколко лаборатории, включително от Джи Ес Кей и френската "Санофи" (Sanofi), и е използван срещу киселини, отпускан без рецепта в САЩ и Канада, преди да бъде изтеглен от търговската мрежа през 2019 г.

Групови искове и дела бяха заведени в съдилища в САЩ, след като през 2019 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) предупреди, че някои лекарства с ранитидин, включително "Зантак", без рецепта, съдържат ниски нива на замърсител на околната среда (N-Nitrosodimethylamine - NDMA), считан за "вероятен канцероген".

Фармацевтичният гигант заяви, че научните доказателства показват, че няма повишен риск от рак, свързан с лекарството, и увери, че "ще продължи енергично да се защитава" срещу всички обвинения.

През декември 2022 г. Джи Ес Кей постигна съдебна победа в няколко щата и оттогава обяви няколко извънсъдебни споразумения, избягвайки дела.

Въпреки това компанията призна в началото на годината, че споровете, свързани със лекарството, продължават да натежават върху бъдещите ѝ финансови резултати. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5404