EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Фирми:Загуба на Арамко, присъда за Google

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Загуба на Арамко, присъда за Google

mail12:29 | 09.08.2024прегледи 597 коментарикоментари 0


Държавната енергийна корпорация на Саудитска Арабия "Арамко" (Aramco) отчете понижение на печалбата си през първите 6 месеца на годината на фона на спад на петролните продажби, предаде Асошиейтед прес. Печалбата на "Арамко" за полугодието е достигнала 56,3 млрд. долара при 61,9 млрд. долара през същия период на 2023 г.

Намаляващите приходи от продажбите на петрол идват на фона на понижено търсене на черното злато заради опасенията на инвеститорите за състоянието на световната икономика, посочва АП.  

Саудитската корпорация отчита и с 3,4 на сто по-ниска печалба за второто тримесечие на годината (29,03 млрд. долара).

Саудитска Арабия притежава около 17 на сто от всички доказани петролни залежи в света, се посочва на сайта на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).
-------------------

Американската компания "Гугъл" (Google) загуби съдебно дело, заведено след иск на министерството на правосъдието на САЩ. Технологичният гигант е установил монополно положение в сферата на търсене на информация в интернет, постанови американския федерален съдия, предадоха световните информационни агенции. 

Съдебното решение е тежък удар върху най-важния бизнес на "Гугъл", посочва Си Ен Ен. Компанията е похарчила милиарди долари за договори с други технологични компании в ущърб на своите конкуренти. Тези споразумения й гарантират, че устройствата или онлайн приложенията, които други фирми предлагат на потребителите, ще оперират само с нейната платформа за търсене на информация. 

"Гугъл" е монополист и действа като такъв, за да запази доминиращото си положение на пазара, се посочва в съдебното решение, цитирано от Си Ен Би Си. 

Технологичната компания обяви, че ще го обжалва. Ако загуби окончателно тази съдебна битка, тя ще бъде принудена да преструктурира бизнеса си, свързан с търсенето на информация в интернет, посочват анализатори.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg