EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Фирми:ЦЕРБ, tbi bank, Пощенска банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:ЦЕРБ, tbi bank, Пощенска банка

mail08:10 | 18.09.2024прегледи 246 коментарикоментари 0


Проект за ремонт на втората по големина електроцентрала в Косово спечели българската Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ЕАД. Ремонтът е в ТЕЦ „Косово А“ и е по план за модернизация на централата. Възложител е енергийната компанията на Косово (КЕК Косово –  Kosovo Energy Corporаtion). Българското предприятие ремонтира турбина и котел в блок А5 на косовския ТЕЦ, пуснат в експлоатация още през 1975 г.

ЦЕРБ извършва т.нар. безразрушителен контрол на метала – проверка на  ротори и диафрагми, обследване на лопатки, металография, ендоскопско изследване, остатъчен ресурс на турбината и др. Вибрациите преди и след ремонта на турбината също се измерват, прави се тест на лопатките на ротор ниско налягане, динамичен баланс на мобилен стенд на ротори високо, средно и ниско налягане и др.

“Това не е първият ни спечелен търг в Косово. През последните 2 години ремонтирахме няколко турбогенератора от по 220 МВт там”, коментира инж. Стоян Стоянов от ЦЕРБ. „Българските енергийни специалисти определено се ценят извън България. За съжаление обаче у нас има слабо желание за поддръжка на собствените ни енергийни съоръжения. А това води до аварии. Свидетели сме на такива почти всяко тримесечие“, поясняват от предприятието. 

ТЕЦ „Косово А“ се намира на около 8 км от столицата Прищина. Работи с лигнитни въглища и е собственост на КЕК Косово от 1999 г. В момента в централата работят само 2 от общо 5-те блока. Годишното производство на електричество от ТЕЦ „Косово А“ е около 1500 GWh. Страната е силно зависима от електроенергия от изкопаеми горива (92% към 2023 г.).  

ЦЕРБ е създадено е през 1948 година. През последните 20 г. изпълнява проекти основно извън България – в Албания, Северна Македония, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина и др.

---------------------

 tbi bank направи тримесечно купонно плащане към притежателите на облигации, издадени през декември 2023 г. (с 9.5% годишен лихвен процент). Наскоро банката направи и годишното купонно плащане към инвеститорите в подчинения дълг от 2021 г. (с годишна лихва 5,25%). Общата сума, изплатена на инвеститорите в двете облигации, е близо 800 хил. евро.
През последните три години tbi се утвърди като лидер на българския пазар на корпоративни публични облигации, предоставяйки на инвеститорите атрактивни и
гъвкави инструменти по отношение на падежа и доходността (от 5,25% до 9,5% годишен лихвен процент). Всички облигации
регистрираха поръчки над емисиите и по този начин банката получи общо 50 милиона евро. Облигациите на tbi са регистрирани за търговия на Българска
фондова борса.

---------------

Пощенска банка и JA Bulgaria (Junior Achievement Bulgaria) поставят началото на партньорство, насочено към подобряване на финансовата грамотност сред младите хора в България. Сътрудничеството ще се реализира чрез програмите „Лични финанси” и „Практични финанси“ на JA Bulgaria, които имат за цел да подготвят учениците с основни финансови знания и умения, които да им помогнат да вземат информирани решения в личния и професионалния си живот и да управляват по-добре своите финанси.

Съвместната инициатива на двете институции се основава на дългогодишните усилия на JA Bulgaria за изграждане на по-финансово грамотна и икономически активна младеж и е подкрепена от значителния опит и ангажираност на Пощенска банка към социално отговорните проекти, с което институцията още веднъж затвърждава водещата си роля на ключов партньор в инициативите за повишаване на финансовата грамотност в България.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg