EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Формулата „ХОП” & българската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Формулата „ХОП” & българската икономика

mail06:20 | 14.05.2015прегледи 1833 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Хора, образование, правила. Това са трите основи, върху които трябва да стъпи българската икономика, ако иска да се развива. Мнението изказа Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, по време на форума „Шумът на парите“. „Хората са тези, които могат да те издърпат напред или да направят така, че бизнесът ти да потъне, затова качествените хора са ключът към една добре работеща икономика”, допълни той. По думите му, два са основните момента пред нас - голямата картина и какво правим днес. Голямата картина е свързана с това къде искаме да сме след години, какъв е нашият бизнес план като държава. Вторият момент е какво правим днес. Ако искаме да сме в голямата картина като икономика и част от големия пазар, трябва днес да работим по формулата ХОП или хора, образование, правила“, заяви Янев. Образованието като компонент, който изгражда хората, е рискова инвестиция, която обаче може да донесе голяма печалба от кадри, които да се реализират успешно.Изпълнителният директор на БАИ изтъкна като предимство на страната ни ниската данъчна ставка, но заедно с останалите участници в панела „Перспективи пред българската икономика” се съгласи, че основно затруднение през бизнеса е липсата на предвидимост и неспазване на правилата.

Спешна нужда от реформи

Една от най-важните реформи, без която нищо няма да потръгне, е тази в съдебната система. изтъкна Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. В момента няма добри икономическите перспективи пред страната заради влошеното правораздаване. Държавата се използва от определени компании, за да се преборят с конкурентите си, а не с пазара. Няма осъден лекар, полицай или нотариус, а най-големите измами като кражба на фирми, имоти или земя минават именно през нотариусите. Докато това не се промени, инвеститорите и компаниите ще бягат, допълни Димитър Костадинов, управляващ партньор в Ентреа Кепитъл.
Георги Ангелов от Фондация „Отворено общество” не скри, че реформи у нас започват, едва когато нещо се срути. Такъв е примерът с пенсионната система, която систематично е източвана чрез ранното пенсиониране. Даден бе примерът с пенсионирането на полицаите – ако у нас те могат да го направят на 50 години, в Белгия възрастта е 62 г., а в Англия – 63 г.
„Една от системите, в които може да се случи реформа, преди да се срути, е пенсионната,“ контрира финансистът Владимир Каролев.“Имаше времена, в които приходите в пенсионната система растяха, защото се осветляваше икономиката, но сега се разчита на увеличението на осигуровките и по-важното, за което изобщо не се говори-увеличаването на осигурителните прагове, които почти се удвоиха“, аргументира се той.
Подобна е ситуацията в енергетиката. Трябваше НЕК да натрупа огромни загуби, за да се заговори за либерализация на пазара, изтъкна Ангелов. „Успоредно с приказките за либерализация в енергетиката, в публичното пространство се говори за това колко са виновни търговците на ток, а те всъщност формират между 5 и 10 процента от цената. Останалите 90-95 процента остават в различни държавни структури, които въобще не са либерализирани”, каза още Каролев.
Назрява моментът за промяна в образованието, най-малкото заради растящата нужда от качествени кадри. Необходими са и промени за намаляване на административната тежест. Например, нямаме ново голямо индустриално предприятия поради няколко причини – непосилни и мудни административни изисквания, натиск от страна на еко организации, скъпа електроенергия, а в допълнение и трудно присъединяване към енергийната система.

Перспективи пред България

Износът е потенциалът за развитието на българската икономика. За малка страна като България, останалият свят е необятен, каза Георги Ангелов. Вътрешният пазар е малък и има възможност да расте с не повече от 1-2%, освен това е разпределен. „Трябва да използваме ситуацията, че геополитически имаме добронамереността на Европа спрямо нас. Фактите са категорични – заради санкциите към Русия износът на български стоки към тази страна е намалял с няколко десетки милиона лева, но за сметка на това износът ни към ЕС е нараснал 16 пъти. Подобна е ситуацията с Гърция – няма последствия за България именно заради диверсифицирането на пазарите и членството ни в Евросъюза.

Песимизъм с нотки на оптимизъм

Преките чуждестранни инвестиции са под 3% от БВП и това всъщност е оценката на чуждите компании за нас, отбеляза Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital. Демографската криза, нискоквалифицираните кадри и непредвидимостта ни правят непривлекателни за чуждите инвеститори. Митът за евтината работна ръка в България трябва да се забрави и да се обърне внимание на тенденцията, че чуждите компании внасят кадри, поради невъзможността да ги намерят тук.
Вътрешният натиск нещо да се промени ще расте все повече и неизбежно реформи ще започнат, каза Георги Ганев.
Решени сме да останем в България и да работим тук, съгласиха се участниците в дискусията.
Търсим ефективен диалог с бизнеса, подчерта изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев. На 8 април 2015 г. Агенцията проведе дискусионна среща с представители на чуждестранни и местни търговски камари и асоциации. Направен е анализ на текущата данъчна среда в България, като са изтъкнати съществуващи проблеми на актуалната данъчна система и респективно трудностите, които бизнесът среща при осъществяване на дейността си в страната. Резултатът от срещата - предложения за промени в данъчната система, зад които обединено стоят всички представители на бизнес съсловията.

За финал, изпълнителният директор на БАИ спомена за идеята България да се превърне във финансов център на Балканите.

 снимка: БАИ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg