EUR 1.9558
USD 1.8068
CHF 2.0847
GBP 2.3463
CNY 2.5360
you tube
mobile version

Франция иска по-високи данъци за богатите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция иска по-високи данъци за богатите

mail14:04 | 28.10.2024прегледи 82 коментарикоментари 0


Националното събрание на Франция (долната камара на парламента) гласува изменение на проектобюджета на страната за 2025 г., представен от френското правителство. С него се въвежда допълнителен данък върху печалбите на най-големите корпорации в страната (с приходи от над 1 милиард евро) и се увеличават данъчните задължения за гражданите, чиито доходи надхвърлят 250 000 евро годишно, предаде Ройтерс. 

Предложението за въвеждането на допълнително данъчно облагане на най-богатите е прието предимно с гласовете на депутатите от френската левица, начело с представителите на лявата партия "Непокорна Франция".

Изменението на проектобюджета е наречено "Поправката Зюкман" по името на френския икономист Габриел Зюкман. Той призовава за облагане с годишна такса в размер на 2 процента на всички активи, които се оценяват на над 1 милиард евро, посочва Ройтерс.

Депутатите от френската левица обявиха, че въвеждането на по-високо данъчно облагане за най-богатите може да генерира допълнителни бюджетни приходи в размер на приблизително 13 милиарда евро. Поправката обаче все още е далеч от това да влезе в сила. Бюджетът на Франция за идната година трябва да бъде одобрен и от Сената, горната камара на френския парламент, отбелязва Ройтерс. 

Правителството на Франция представи по-рано този месец проектобюджета на страната за 2025 година. В него се предвижда увеличение на данъци и съкращаване на бюджетни разходи, с което се очаква да бъдат осигурени 60 млрд. евро, за да бъде балансиран бюджетният дефицит на Франция.

През септември френското издание "Ле-з-еко" съобщи, цитирано от Ройтерс, че министерството на финансите в Париж очаква френският бюджетен дефицит да достигне 6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това е значително над 5,1 процента, предвидени в последната прогноза на френското правителство, посочва Ройтерс./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5914