АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Франция: Неустойчив улов на риба
Френската асоциация на потребителите UFC - Que Choisir проучи рибни магазини и щандове в супермаркети във Франция, като анализира етикетите (зона на улова, метод на риболов, както и лога за устойчивост) на 8 вида риби, изложени на риск от прекомерен риболов (в т.ч. херинга, скумрия, сардини, мерлуза, треска, калкан и други). Резултатите показват, че повечето риби (81%) са уловени по неустойчив начин (т.е. уловът им води до намаляване на популацията). Въпреки въведените от ЕС квоти за улов преди над 30 г., две трети от рибата се лови във вече свръхексплоатирани зони. По отношение на метода на риболов, 74% от рибите се улавят чрез тралене - техника, която е неустойчива, тъй като улавя и нецелеви видове, а дънното тралене унищожава океанските растителност и местообитания.
Що се отнася до логото на Съвета за морско управление (MSC), което гарантира, че рибите не идват от прекомерно експлоатирани запаси, проучването установи, че 69% от маркираната с логото на прясна риба MSC и 74% от замразената риба е уловена с тралене.
Организацията UFC - Que Choisir призовава френските власти за:
- По-добър контрол върху правилното прилагане на риболовните разпоредби;
- Защита на по-устойчиво управление на риболовните квоти на ниво ЕС;
- Създаване на опростен показател, интегриращ трите измерения на устойчивостта: зона на улова, риболовни методи и сезонност.
- Френската асоциация насърчава потребителите да:
- Избягват да купуват риба, уловена чрез тралене или за която не е посочен методът на риболов;
- Разнообразят покупките си, като предпочитат видове, чиито запаси са най-богати (например сардини, херинга, аншоа, скумрия) или малко известни;
- Спрат да купуват дълбоководни риби заради изчерпаните запаси.
Източник: Активни потребители
Tweet |
|