EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Франция представи Бюджет 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция представи Бюджет 2014

mail17:15 | 25.09.2013прегледи 600 коментарикоментари 0


Френското правителство представи днес пред съвета на министрите своя проектобюджет за 2014 година, който предвижда рекорден дълг от 95,1% от БВП и дефицит от 3,6%, предаде Франс прес. Кабинетът обяви, че икономическата криза е приключила и обеща, че бюджетът за идната година ще донесе растеж и работни места, но експертите критикуват предложението, а истинското възстановяване изглежда малко вероятно, отбелязва Асошиейтед прес. Правителството посочва, че ще намали дефицита с 18 милиарда евро (24 милиарда долара), като 14,8 милиарда ще дойдат от намаляване на разходите, а останалите от данъци. През 2015 година Париж ще трябва да сведе бюджетния си дефицит (дефицита на държавата, на местните общности и на социалното осигуряване) до 3% от БВП. През април Брюксел даде на Франция, както и на няколко други страни членки, отсрочка от две години, за да достигне тази цел, залегнала в Маастрихтския договор от 1992 година за единната валута.

Кабинетът обеща, че мерките ще съживят икономиката, включително чрез намаляването на парите, харчени за пенсиониране и здравни компенсации, и чрез данъчни облекчения за компаниите, които наемат хора. Данъкоплатците обаче се оплакват дори от минимално увеличаване на данъците, а икономистите са поделени в мнението си от ползите от свиването на разходите точно сега. "Покупателната способност е нашата грижа," посочи снощи пред френската телевизия финансовият министър Пиер Московиси, определяйки бюджета като бюджет на растежа и заетостта. Голяма част от критиките към бюджета обаче са, че той ще подкопае разходите на домакинствата. Макар според правителството бюджетът да дава глътка въздух за по-бедните домакинства, икономистите отбелязват, че данъчните облекчения за увеличаване на наемането в компаниите се плаща главно чрез увеличаване на данък върху продажбите. Това пряко бърка в джобовете на купувачите, отбелязва Асошиейтед прес.
Бюджет 2014 предвижда съкращаването на 13 123 работни места в министерствата, които се определят като неприоритетни, и създаването на близо 11 000 работни места в образованието, правосъдието и полицията. В бюджета е залегнала прогноза за икономически растеж от 0,9 процента през 2014 година, която според министерството на икономиката е "предпазлива" и близка до очакванията на мнозинството икономисти във Франция. Те очакват нарастване на БВП с 0,8 на сто, отбелязва Франс прес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5583