EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Франция:Спад в добива на висококачествена пшеница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция:Спад в добива на висококачествена пшеница

mail13:25 | 09.08.2024прегледи 650 коментарикоментари 0


Тазгодишната реколта от висококачествена пшеница във Франция, най-големият производител в ЕС, се очаква да спадне до 25,17 милиона тона. Това предаде икономическото издание "Бурсие", позовавайки се на специализираната медия в селскостопанския сектор "Аргюс Агрител" (Argus Agritel). Това би било най-ниската реколта от 41 години, след като проливните дъждове засегнаха както обработваемата площ, така и добивите.

Добивът от висококачествена пшеница е оценен на 5,93 тона на хектар (T/ha) за 2024 година, което представлява спад от 18,7 на сто в сравнение със средната стойност за пет години, съобщи правителството в съобщение до медиите.

Прогнозите на "Аргюс Агрител" са почти 10 милиона тона под количеството произведена висококачествена пшеница за миналата година, което би оставило Франция с много по-малък излишък при износа на реколтата.

Въпреки това изобилните реколти в други големи страни износителки като Русия понижиха цените на пшеницата на световния пазар, което накара френските производители да поискат спешна помощ в очакване на катастрофалната реколта.

Много анализатори и търговци очакват френското производство на висококачествена пшеница да падне под нивото от 2016 година (27,6 милиона тона), като пазарните прогнози за 2024 г. нарастват около 25-26 милиона тона.

В допълнение към многократните проливни дъждове след есенното засаждане, пшеничните посеви пострадаха от ниски температури и ограничена слънчева светлина по време на критичните етапи на растеж, както и от болести и плевели.

Жътвата е в последния си етап, но бурите миналата седмица допълнително забавиха реколтата и засилиха опасенията за щети.

Качеството на пшеницата определя пригодността ѝ за смилане и експортните пазари, като по-нискокачествената пшеница се използват предимно за храна на добитъка.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg