АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Халкидики без маслини?
Заради климатичните промени производителите на маслини в района на Халкидики се опасяват, че тази година ще е „по-лоша за продукцията дори от 2013 г.“, предаде АНА-МПА. Земеделците там говорят за намаляване с 90 процента на производството на зелени маслини.
В плодородни години средното производство в Халкидики, откъдето идват над 50 процента от маслините на гръцката трапеза, е 120 000 тона, като е имало години, в които то е надхвърляло дори 150 000 тона.
Сега обаче „безплодието на маслиновите дървета е масово“, подчерта директорът на лабораторията по лесовъдство към Солунския университет „Аристотел“, който вчера посети поле с маслинови дървета в Халкидики.
„Ситуацията е наистина трагична и в това няма никакво преувеличение“, каза той в интервю за АНА-МПА.
Работните места в 150-те фабрики за преработка на зелени маслини в префектурата все повече намаляват, а загубите за производителите са на стойност над 200 млн. евро, поясни председателят на Търговската камара на Халкидики Янис Куфидис. Той допълни и че националният доход от тази продукция принципно надхвърля 800 млн. евро.
„При производствени разходи от 800 евро на 1000 кв.м при 600 евро на 1000 кв.м до миналата година е ясно, че не само няма да можем да покрием разходите си, но и ние, производителите, ще се окажем в дългове“, заяви председателят на земеделската кооперация в градчето Симандра Вангелис Мисаилидис.
В префектура Халкидики повече от 20 000 производители отглеждат зелени маслини за директна консумация и за зехтин на площ от 330 млн. кв. м, като дърветата се оценяват на повече от шест милиона корена. Средното производство се оценява на 50 килограма на дърво, а в региона функционират повече от 150 преработвателни предприятия, като най-малкото от тях преработва 500 тона маслини. /БТА
Tweet |
|