EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Харта 2013: Протестът формулира исканията си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Харта 2013: Протестът формулира исканията си

mail10:00 | 24.06.2013прегледи 811 коментарикоментари 0


Десет дни след началото на протестите, отприщеното от казуса „Пеевски” гражданско недоволство започна да формулира исканията си за промяна. Юристи, представители на НПО и културата, преподаватели, журналисти и еколози, студенти подписаха Харта 2013. Това е изцяло гражданска инициатива без партиен характер.

Съобразно декларираното в Харта 2013 нейните инициатори ще номинират в кратък срок обществена Комисия за състоянието на демокрацията в България, която ще обедини изтъкнати специалисти в областта на правото, журналистиката и медиите, изборите и регулацията на политическата дейност, публичните финанси и сферата на сигурността. Задача на Комисията ще бъде да приеме насоки за своята работа и да състави експертни групи в съответните области, които да извършат необходимите проучвания и да предоставят на Комисията заключения по идентифицираните в Харта 2013 проблеми. На основата на тези заключения и други материали Комисията ще състави и публикува Доклад за състоянието на демокрацията, който ще съдържа конкретни мерки за демонтиране на олигархичния модел на управление в съответните области и установяване на върховенство на закона.
Комисията е изцяло обществена и доброволна инициатива, която черпи своята легитимност единствено от професионализма и обществения профил на членовете й както и от подкрепата на инициаторите на Харта 2013. Тежестта на нейните заключения ще зависи изцяло от тяхната убедителност, обоснованост и съответност на целите на Хартата.
Някои от констатациите, публикувани на сайта на Хартата, са следните:
– Държавното управление трайно се е отчуждило от своите легитимни основания, от интереса на гражданите.
– Корупцията се е превърнала в основно съдържание на властовите отношения и основен мотив за участие във властта.
– Държавата не просто претърпява неуспех в борбата с престъпността, тя сама генерира безнаказана престъпност.
– Публичните сфери функционират като непотистки мрежи от тайни общества и корпоративни картели.
– Службите за сигурност подхранват олигархията икономически от държавно-частни схеми за контрабанда, разпространение на наркотици, пране на пари, източване на бюджетни и европейски средства и завладяват все по-цялостно държавната власт, медиите и обществения живот.
– Съдът е поставен в слаба, уязвима позиция чрез последователно укрепване на зависимостта му от политическо и икономическо влияние, нелегитимно овластяване на административна номенклатура и толериране на корупционни лобита.
– Икономическата и финансовата системи са организирани на картелен принцип. Липсата на правна сигурност на едрата собственост, на изпълнението на договорите и превръщането на държавните органи в инструменти за рекет задушава независимото предприемачество и подчинява стопанската дейност на нуждата от осигуряване на протекция. Това захранва корупцията и деморализира гражданите, които претърпяват личен крах, защото срещу залога да осигурят препитание за себе си, семействата и работниците си са принудени да поддържат системата, която ги потиска и от която се възмущават.

Снимка: Facebook


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5602