АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Хляб "България" - новият стандарт от днес
Само един хлебопроизводител е готов с изпълнението на всички изисквания и днес ще достави в търговската мрежа хляб, приготвен по стандарт, съобщи БНР. Директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов преди дни каза, че на Велики Четвъртък вече ще има хляб, произведен по утвърдените правила.
Стандартът за хляб, наречен с името "България", беше изработен от браншовите организации и одобрен от Агенцията по храните. Технологичното време би трябвало да е достатъчно, за да може всички административни процедури да се спазят и от днес в търговската мрежа да има хляб по стандарт.
Оказа се обаче, че само един производител е готов да го направи в предварително обявения срок. Други двама са получили разрешение от Агенцията по храните след съответните проверки. Разрешение имат и две мелници, които предлагат нужното за стандарта брашно с високо качество. Още 15 производители чакат проверката на агенцията, за да започнат производство.
Според хлебари процесът се забавя заради забавените инспекции от контролния орган и трудната стиковка по веригата зърно-брашно-хляб. Кога всички потребители ще могат да си купят насъщния, направен по правилата - без подобрители, оцветители и други химически добавки, все още не е ясно. Засега производителите не предвиждат оскъпяване на хляба по стандарт.
Стандартът „България" е за трите вида хляб - бял, „Добруджа" и типов. Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества. Хлябът „България" ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б" група пшеница. Количеството на солта в него ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва на пазара. Ще се предлагат и три вида грамаж. Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България, заедно със Съюза на мелничарите.
Tweet |
|