АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Хлябът няма средна цена
На този етап цената на хляба остава стабилна. Нямаме информация за увеличение или намаление, каза пред Агенция „Фокус” организационният секретар на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Кольо Колев. По думите му само пазарът може да покаже дали ще има ценови промени. Няма данни, нито за поскъпване, нито за поевтиняване. Според Колев поевтиняване на хляба не може да се очаква. Цената на пшеницата миналата година е била подобна на тазгодишната, но в същото време през 2011 г. има увеличение на цената на горивата.
Колев не посочи каква е средната пазарна цена на хляба в момента у нас. „Трудно е да се каже каква е средната пазарна цена, дори за масовия хляб „Добруджа”, посочи той. На пазара у нас масово се предлага хляб с грамаж от 650, 700 и 830 грама и затова е трудно да се каже някаква средна цена, обясни Колев. На малките разфасовки цената винаги е по-висока. Според него пазарът е най-добрият индикатор за всички възможни решения, които ще се вземат за цената на хляба.
Кольо Колев бе категоричен, че цената на хляба у нас е най-ниската в целия ЕС.
„Българският хляб е най-евтината индустриална стока в Европа въобще. Тя е изключително ниска на фона на съпоставими икономики с нашата. Да не говорим с икономики, които имат по-висока принадена стойност. Например в една Румъния, която има подобни разходи за зърно, за работна ръка, за енергия, хлябът е между 20 и 40 % по-скъп. В Сърбия пък е между 20 и 50 % по-скъп. Да не говорим за Гърция, където цената е от три до четири пъти по-висока от нашата”, посочи още организационният секретар на камарата.
Tweet |
|