АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Холандски изкушения от телешко в София
Телешко филе по американски, сервирано върху италиански кростини със сушени домати конкасе, босилек и пармезан; тънко нарязано запечено телешко филе със сос от риба тон и солени каперси; телешко със сушени сливи, орехи, фета сирене и свежа мента... Това са част от холандските кулинарни изкушения от телешко месо, които ще бъдат представени на 25 септември на специално събитие в София, организирано от Посолството на Кралство Нидерландия.
„Холандски кулинарни изкушения от телешко месо“ ще бъде открито от холандския посланик Том ван Оорсхот. То се организира за втора поредна година, този път в партньорство с МЕТРО Академия.
Известният холандски майстор - готвач Едгар Бурс ще представи разнообразни рецепти с телешко и ще демонстрира различни техники за приготвянето им пред подбрана група от поканени около петдесет български готвачи от Българската асоциация на професионалните готвачи и Euro-Toques, ресторантьори и търговци. Събитието ще завърши с дегустация.
Едгар Бурс е сред водещите холандски шеф-готвачи, член на Euro-Toques – Холандия, радетел на движението за бавно готвене. Да бъде готвач е детската мечта на Едгар. Баща му има месарница, но момчето предпочита не тезгяха, а готварската маса. Бурс е специализирал във Франция, собствения си стил оформя през годините, в които е готвач на луксозни круизни кораби, през 80-те години е работил като шеф-готвач в Англия, а по-късно и в престижни ресторанти в Холандия. Участвал е в кулинарни проекти на известни холандски фирми, след които и авиокомпанията KLM, универсалните магазини HEMA и супермаркетите Albert Hijn. От 2007 има собствен кулинарен бизнес и често прави кулинарни демонстрации и готвене на живо в Холандия и в други страни. „Развълнуван съм отново да бъде в България и да представя на колегите си нови техники за приготвяне на телешко месо“, казва Едгар Бурс, който беше и на първото издание на кулинарното събитие през 2013 и спечели много почитатели и приятели в България.
Холандия е сред водещите в Европа производители на висококачествени телешки меса, което е свързано с доминиращата позиция на страната в млечното говедовъдство. От години холандското млечно телешко месо е световно известен деликатес, който се предлага вече и в България: магазини и ресторанти. Деликатният му вкус е гарантиран от прецизни стандарти за качество. Пътят на холандското телешко може да бъде проследен от фермата до магазина, като потребителите имат достъп до информацията за произхода на телетата и за храната, с която са отгледани. VanDrie Group които са лидер в производството на телешко и говеждо в Холандия , ще предоставят месото за кулинарната демонстрация. Компанията има разработена собствена система за безопасност и притежава сертификат за хуманно отношение към животните. По време на събитието в МЕТРО Академия ще бъде предоставена подробна информация за развитието на сектора с телешко месо в Холандия, производствените стандарти и контрола на качеството му.
„Холандски кулинарни изкушения от телешко месо - 2014“ предоставя и прекрасна възможност за контакти и обмяна на опит между майстори-готвачи.
Tweet |
|