EUR 1.9558
USD 1.8157
CHF 2.0822
GBP 2.3511
CNY 2.5324
you tube
mobile version

Храмът на кубинското мохито на 70 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храмът на кубинското мохито на 70 г.

mail15:40 | 24.04.2012прегледи 407 коментарикоментари 0


Храм на кубинското мохито, малкият бар в Хавана Бодегита дел медио празнува 70-ата си годишнина и продължава да привлича милиони туристи, които идват, за да открият любимото място на американския писател Ърнест Хемингуей, информира AFP. "Моето мохито в Ла Бодегита и моето дайкири в Ла Флоридита", написа Ърнест Хемингуей (1899-1961), имайки предвид двата си предпочитани бара от времето, когато носителят на Нобелова награда за литература е бродел из тесните улички на стария град в Хавана през 50-те години. И днес поклонничеството на туристите е във вихъра си под звуците на уличните оркестри, които възпяват славата на Че Гевера с изключително известната "Сбогом завинаги, команданте" или на Компай Сегундо и на неговата група Буена виста сосиал клуб. "Барът е толкова известен, че от чисто любопитство трябваше да се види", казва туристката от Аржентина Ана Мария Насиф, решила за един ден да се измъкне с група туристи от курорта Варадеро, който е разположен на 150 километра източно от Хавана. Бодегита дел медио отваря врати на 26 април 1942 година по инициативата на търговеца Анхел Мартинес, който превръща в бар малката бакалия (бодега на испански), която държал на две крачки от катедралата. Тъй като бакалията била в средата на група къщи, а не както често повелява традицията на някой ъгъл, името й дошло бързо: "Малката бакалия в средата". Държавната компания, която днес управлява бара, Palmares, вече планира поредица срещи, за да отпразнува 70-ата годишнина на най-известния бар в Хавана с кубинска кухня и най-вече с конференция, посветена на мохитото. Няколко листа мента, захар, лимонов сок. Всичко това се разбива добре, за да се усети ароматът на ментата, долива се ром и малко газирана вода: рецептата на "националния коктейл" на Куба е проста, но безотказна. И скъпа в Бодегита - четири долара за чаша мохито и клиенти кубинци, чиято средна месечна заплата е близо $20 а, рядко могат се видят в бара. За сметка на това през сутрешните часове тук гъмжи от туристи. Повечето опитват мохитото прави, макар че на няколко маси се предлагат и закуски от кубинската кухня.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg