EUR 1.9558
USD 1.8784
CHF 2.1094
GBP 2.3506
CNY 2.5920
you tube
mobile version

Храните по-евтини с 3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храните по-евтини с 3%

mail09:15 | 05.03.2013прегледи 1858 коментарикоментари 0


През февруари нивото на Индекса на тържищните цени /ИТЦ/ на хранителните стоки пада с два процента до 1,532 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От началото на годината нивото на ИТЦ е паднало с 3%.
Най-голям спад на месечна база има при цената на яйцата - около 8%. Цената на захарта и на олиото пада с 2 %.
Поскъпване на месечна база с около 2% има при фасула, брашното, млечните произведения, пилето. През последната седмица на февруари се наблюдава засилване на възходящия тренд при цената на брашното. Цените на плодовете и зеленчуците следват типичните сезонни тенденции като ръст на месечна база има при оранжерийните краставици – 10%, оранжерийните домати – 7%, на ябълките с близо 6%, а на останалите плодове и зеленчуци с около 2.5%.

Цените на храните на едро спрямо февруари 2012 година обаче са по-високи, като нивото на ИТЦ е с 4% по-високо на годишна база. Причина за това е нетипичното поскъпване в средата на лятото на 2012 г., смятат в ДКСБТ. Докато през февруари 2012 г. ИТЦ трайно се повишаваше и достигна пикови стойности през първите седмици на март, то през тази година се наблюдава траен низходящ тренд.
През февруари тази година спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база има при брашното - 16%, олиото – 13%, фасула – 18% и при млечните произведения. То е резултат от драстичното поскъпване на зърното и стоките по търговската верига в световен мащаб, посочват експертите. През лятото на 2012 г. поскъпна свинското и пилешкото месо, което през есента доведе до покачване на цените на месните произведения в България. Спрямо година по-рано цената на пилешкото и свинското е с 18% по-висока, на сиренето - с 8,6%, на кравето масло - с 10,8%. През пролетта и лятото на 2012 г., цените на
голяма част от плодовете и зеленчуците останаха на много по-високи нива спрямо предходни години. Неблагоприятните климатични условия доведоха и до драстичното поскъпване през миналата година на картофите, а тяхната цена през февруари е с
59 на сто по-висока спрямо същия месец на миналата година, допълват от ДКСБТ. На годишна база лимоните поскъпват с 39%.БТА

 

 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg