АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Храните поевтиняха (-0.4%)
Цените на храните на едро поевтиняха слабо (-0.4%) в началото на март, след като в предишната седмица (24-28 февруари) не се промениха. Това показват данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на февруари средното поевтиняване е с 2.9%, а от началото на годината цените на едро са се понижили с 1.7 на сто. От началото на 2020 година до втората седмица на февруари цените постоянно поскъпваха на седмична база, като най-голямо повишение с 4.7% е отчетено в периода 20-24 януари, а най-малко - с 0.5%, от 27 до 31 януари.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.582 пункта през първата седмица на март (2-6 март), докато седмица преди това (24-28 февруари) беше на ниво от 1.588 пункта.
Прави впечатление, че през първата седмица на март от зеленчуците най-много са поевтинели оранжерийните краставици, а най-много е поскъпнал червеният пипер от внос; при плодовете всички цени са се повишили, като най-голямо е поскъпването при портокалите; при млечните, месните и другите храни най-много е поевтиняло пакетчето краве масло 125 г, а най-много са поскъпнали зрелият фасул и замразеното пилешко.
Както традиционно отбелязваме, в периода 2-6 март цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) общо са поскъпнали с 5.4%, тъй като цените на зрелият кромид лук и сиренето са поскъпнали съответно с 13.6 и с 3.2 на сто.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 1.7%, а на годишна база, спрямо 8 март 2019 година, е нараснал с 1.6%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-9.9% до 2.83 лв./кг) и доматите от внос (-0.5% до 2.10 лв./кг). Най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (+13.6% до 1.00 лв./кг), следван от: червеният пипер от внос (+10./% до 3.68 лв./кг), картофите (+7.2% до 0.89 лв./кг), зрелият чесън от внос (+6.7% до 4.00 лв./кг), морковите (+3.3% до 0.94 лв./кг) и зелето (+1.5% до 0.67 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 8 март 2019 година, най-много е поевтиняло зелето (-0.53 лв. от 1.20 лв./кг), следвано от: зрелият кромид лук (-0.32 лв. от 1.32 лв./кг), картофите (-0.18 лв. от 1.07 лв./кг), доматите от внос (-0.18 лв. от 2.28 лв./кг) и морковите (-0.13 лв. от 1.07 лв./кг). Поскъпнали са оранжерийните краставици (+0.21 лв. от 2.62 лв./кг) и зрелият чесън от внос (+0.18 лв. от 3.28 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита само поскъпване, като най-много са се повишили цените на портокалите (+13.0% до 1.39 лв./кг), следвани от: лимоните (+7.4% до 2.19 лв./кг), бананите (+3.7% до 2.26 лв./кг), мандарините (+3.7% до 1.95 лв./кг) и ябълките (+1.4% до 1.40 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 8 март 2019 година, също всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на лимоните (+0.54 лв. от 1.65 лв./кг), следвани от ябълките (+0.40 лв. от 1.00 лв./кг), мандарините (+0.35 лв. от 1.60 лв./кг), бананите (+0.11 лв. от 2.15 лв./кг) и портокалите (+0.09 лв. от 1.30 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много е поевтиняло пакетчето краве масло 125 (-1.9% до 2.03 лв./бр.), следвано от: кашкавала „Витоша" (-1.1% до 10.84 лв./кг), олиото (-1.0% до 2.07 лв./кг) и захарта (-0.4% до 1.29 лв./кг). Без промяна в цената е оризът (до 1.96 лв./кг.
Най-много е поскъпнал мрелият фасул (+5.7% до 3.70 лв./кг), следван от: яйцата (+5.6% до 0.19 лв./бр.), пилешкото замразено (+5.5% до 4.06 лв./кг), кравето сирене (+3.2% до 6.81 лв./кг), брашното тип 500 (+3.0% до 1.04 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+1.3% до 5.53 лв./кг), варено-пушения салам (+1.3% до 8.41 лв./кг) и пилешките кренвирши (+0.3% до 3.99 лв./кг)./Инфосток
Tweet |
|