АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Храните поевтиняха за първи път от началото на 2020 г.
Цените на храните на едро за пръв път от началото на годината поевтиняха през втората седмица на февруари, след като в предишната седмица ускориха поскъпването, започнало през последната седмица на 2019 година. Спрямо предходната седмица (3-7 февруари) поевтиняването е с 2.5%. Това показват обявените в петък данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на годината средното поевтиняване е с 0.9 на сто, след като през цялото време цените постоянно поскъпваха на седмична база, като най-много цените са скочили с 4.7% в периода 20-24 януари, а най-малко с 0.5% от 27 до 31 януари.
Да припомним, че от октомври до края на 2019 година храните на едро също постоянно поскъпваха, след като преди това - от средата на септември до края на октомври постоянно поевтиняваха.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.588 пункта през втората седмица на февруари (10-14 февруари) и нараства спрямо предходната седмица, когато ИТЦ е бил 1.629 пункта.
Прави впечатление, че през втората седмица на февруари от зеленчуците най-много са поевтинели оранжерийните краставици, при плодовете - портокалите, а при млечните, месните и другите храни най-много са спаднали цените на пилешкото замразено и на олиото.
Както традиционно отбелязваме, в периода 10-14 февруари цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) общо са поевтинели с 0.7%, тъй като оранжерийните домати и сиренето са поскъпнали съответно с 2.6 и с 1.6 на сто.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 0.9%, а на годишна база, спрямо 15 февруари 2019 година, е нараснал с 3.2%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-5.4% до 3.88 лв./кг), следвани от: доматите от внос (-3.7% до 2.33 лв./кг) и зрелият кромид лук (-3.6% до 0.81 лв./кг. Най-много са поскъпнало зелето (+6.8% до 0.63 лв./кг), следвано от: картофите (+5.1% до 0.83 лв./кг), оранжерийните домати (+2.6% до 2.75 лв./кг), морковите (+2.5% до 0.82 лв./кг), червеният пипер (+2.3% до 3.07 лв./кг) и зрелият чесън от внос (+1.4% до 3.57 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 15 февруари 2019 година, са поевтинял най-много зрелият кромид лук (-0.44 лв. от 3.43 лв./кг), следван от: зелето (-0.39 лв. от 1.02 лв./кг), морковите (-0.20 лв. от 1.02 лв./кг), картофите (-0.08 лв. от 0.91 лв./кг) и доматите от внос (-0.07 лв. от 2.40 лв./кг). Поскъпнали са само оранжерийните краставици (+1.11 лв. от 2.77 лв./кг) и зрелият чесън от внос (+0.14 лв. от 3.43 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита поевтиняване само при портокалите (-2.3% до 1.27 лв./кг) и лимоните (-0.5% до 2.07 лв./кг). Най-много са поскъпнали ябълките (+4.5% до 1.38 лв./кг), следвани от: мандарините (+2.3% до 1.79 лв./кг) и бананите (+0.5% до 2.20 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 15 февруари 2019 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на лимоните (+0.43 лв. от 1.64 лв./кг). Следват: ябълките (+0.41 лв. от 0.97 лв./кг), мандарините (+0.22 лв. от 1.57 лв./кг), бананите (+0.11 лв. от 2.09 лв./кг) и портокалите (+0.09 лв. от 1.18 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много е поевтиняло замразеното пилешко (-1.0% до 4.01 лв./кг), следвано от: ориза (-0.5% до 2.01 лв./кг) и олиото (-0.5% до 2.04 лв./литър).
Поскъпнали са най-много пилешките кренвирши (+3.4% до 4.01 лв./кг), следвани от: брашното тип 500 (+2.1% до 0.98 лв./кг), кравето сирене (+1.6% до 6.45 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.3% до 5.32 лв./кг), кашкавалът „Витоша" (+1.1% до 10.77 лв./кг) и трайният варено-пушен салам (+0.6% до 8.35 лв./кг). Без промяна в цената са кравето масло в пакет от 125 г (до 2.04 лв./кг) и яйцата (до 0.19 лв./брой).
Tweet |
|