АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Храните поевтиняха за първи път през ноември
За първи път през ноември храните поевтиняват, след като от началото на ноември до 16 ноември цените на едро на хранителните продукти поскъпваха. Преди това в продължение на шест поредни седмици от края на септември беше отчетено постоянно поевтиняване. Цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти по тържищата на страната са поевтинели с 0.3% към 22 ноември спрямо предходната седмица (11 - 15 ноември).
В периода 18 - 22 ноември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.417 пункта, докато в края на предходната седмица беше 1.420. От началото на единадесетия месец на годината до 22 ноември беше отчетено поскъпване с 5.43%.
През миналата седмица от зеленчуците най-много е поевтинял зрелият кромид лук, а най-много е поскъпнал червеният пипер; при плодовете с по-високи цени са ябълките, а гроздето с най-ниски цени; при млечните, месните и другите храни най-много са поскъпнали яйцата, а най-много е поевтиняла захарта.
В периода 18 - 22 ноември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 0.24%, заради по-високите цени на краставиците и доматите.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 0.2%, а на годишна база, спрямо 16 ноември 2018 година, се е повишил с 2.9%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-7.1% до 1.04 лв./кг). Следват: картофите (-5.9% до 0.64 лв./кг), зелето (-3.3% до 0.58 лв./кг) и зрелият чесън (-2.2% до 4.40 лв./кг). Най-много е поскъпнал, както вече отбелязахме, червеният пипер (+13.1% до 1.98 лв./кг). Следват: зеленият пипер (+7.3% до 1.18 лв./кг), оранжерийните краставици (+6.7%до 2.40 лв./кг), оранжерийните домати (+2.6% до 2.36 лв./кг) и морковите (+0.7% до 0.65 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 23 ноември 2018 година, най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+0.18 лв. от 2.22 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+0.15 лв. от 2.21 лв./кг) и зрелият кромид лук (+0.09 лв. от 0.95 лв./кг). Без промяна в цената са морковите (от 0.65 лв./кг).
Най-много е поевтинял зеленият пипер (-0.38 лв. от 1.56 лв./кг). Следват: картофите (-0.05 лв. от 0.69 лв./кг), зелето (-0.03 лв. от 0.61 лв./кг) и червеният пипер (-0.02 лв. от 2.00 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване на ябълките (+3.7% до 1.12 лв./кг), следвани от бананите (+1.9% до 2.14 лв./кг). Поевтинели са гроздето (-8.6% до 1.28 лв./кг) и лимоните (-1.3% до 2.21 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 23 ноември 2018 година, са поскъпнали най-много лимоните (+0.36 лв. до 1.85 лв./кг), следвани от ябълките (+0.19 лв. до 0.93 лв./кг) и бананите (+0.16 лв. до 1.89 лв./кг). Поевтиняло е само гроздето (-0.52 лв. от 1.80 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.3% до 0.20 лв./бр.). Следват: трайният варено-пушен салам (+1.6% до 7.82 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунката (+1.3% до 5.33 лв./кг), зрелият фасул (+0.9% до 3.55 лв./кг), пилешкото замразено (+0.5% до 4.02 лв./кг), кравето масло 125 г пакетчето (+0.5% до 2.23 лв./бр.) и кашкавалът „Витоша" (+0.2% до 10.64 лв./кг). Без промяна в цената е оризът (до 1.95 лв./кг).
Най-много е поевтиняла захарта (-1.6% до 1.24 лв./кг). Следват: брашното тип 500 (-1.0% до 0.97 лв./кг), кравето сирене (-0.5% до 6.37 лв./кг), олиото (-0.5% до 1.96 лв./литъра) и пилешките кренвирши (-0.5% до 3.63 лв./кг).
Tweet |
|