АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Хърватия загуби битката за "Кранския колбас"
Европейската комисия одобри включването на
"Кранския колбас" в Европейския регистър на защитените
наименования за произход и защитени географски указания като
продукт на Словения, предаде агенция МИА.
Това е "удар" за Хърватия, която претендираше, че
"Кранският колбас" е неин продукт.
През ноември миналата година хърватското правителство
съобщи, че страната все пак си е запазила правото да използва
името "Кранска кобасица", но колбасът ще бъде включен в
европейския регистър със словенското име "Кранска клобаса".
Словенската "Кранска клобаса" е полутраен топлопушен
колбас от мляно свинско месо и мас, подправен с морска сол, лук
и черен пипер и опушен на букови дърва. Препоръчва се преди
употреба да се накисва в топла вода.
"Кранска клобаса" ще бъде добавена в списъка на над 1200
продукта със защитена марка в рамките на Европейския съюз.
Tweet |
|