АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Цената на хляба ще пада плавно
Цената на хляба няма да спадне рязко, въпреки добрата реколта тази година, прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) Едуард Стойчев в интервю за БНР. Според него така производителите ще компенсират недостатъчните печалби от миналата година.
"При положение, че брашното поевтинява от преди два дни, означава, че хлябът трябва да поевтинее, но самите производители на хляб работиха на почти никакви печалби само за да задържат цената на хляба. Причината е, че хлябът в България е много чувствителна стока. Всички институции гледаме и контролираме там, правителството също, министърът също. В България доста намаля потреблението на хляб и самите производители работиха с доста малка печалба. Предполагам, че сега няма рязко да свалят цените, но това ще им даде малко дъх и ще им даде възможност малко да акумулират някакви печалби", каза Стойчев. Той очаква, че брашното ще продължи да поевтинява и до месец ще падне до 450-470 лева за тон.
Приключи прибирането на пшеницата, съобщават от Главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения” на Министерство на земеделието и храните. Според обобщените данни от дирекцията, събрани от областните служи «Земеделие» за хода на жътвата към 3 август т.г. от засетите 10 535 420 дка са ожънати 93,99%, като прибраното зърно е 4 008 951 тона. Средният добив е 405 кг/дка.
Най-високи добиви са отчетени в областите Силистра (489 кг/дка), Плевен (470 кг/дка), Добрич (468 кг/дка) и Разград (465 кг/дка).
Предварителните резултати от окачествяването на пшеница реколта 2011 година, извършено от службата по зърното към 28.07.2011 г. показват, че разпределението на пшеницата по групи е както следва: първа група – 1,9% при 1,1% за 2010 г., втора група – 11,1% при 4,3% за 2010 г., втора Б група – 40,7% при 18,4% за 2010 г. и трета група – 46,3% при 76,2% за 2010 г. Тези данни ни дават основание, че 55% от добитата пшеница е с много добри хлебопекарни качества, докато за миналата реколта този процент е 23,8%.
Tweet |
|