АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Цената определя покупката на вино
Органично, биодинамично и устойчиво са думи, използвани за описание на вина, но екологично звучащите термини имат слабо влияние върху любителите на виното, съобщава Reuters.
В анкета сред 1000 потребители, проведена от световната консултантска компания AlixParnters, "екологичността" е посочена като най-малко значимото качество на виното, докато цената е на първо място в списъка.
Повечето европейски производители, които работят на пазар със строга регулация, не използват думите "органичен" или "биодинамичен" на етикетите си, защото според тях канцеларската работа е сложна, а таксите за сертификация - високи.
"Органично, биодинамично!", надсмива се Елизабета Фаджилоти, винопроизводител от Тоскана. "Прищевките идват и си отиват, но културата остава", заявява тя.
Повечето винопроизводители от Калифорния използват термина "устойчиво", за да опишат методите си за производство на виното.
В окръг Мендонсино на етикетите често се посочва, че вината са "органично произведени". Лозята Ботера от същия регион произвеждат органични и биодинамични вина. Според сайта на лозята биодинамичното вино е "създадено да допринася и засилва биоразнообразието и биологичната активност в почвата". Посочва се и кога реколтата е прибрана според фазите на луната.
Потреблението на вино в България се нарежда след това на концентрирания алкохол и бирата.
Макар и бавно потреблението на вино набира скорост и в България и принос за това имат основно родните изби, които през последните десет години започнаха да предлагат българско вино конкурентно като качество, но и малко по-евтино като цена в сравнение с произведените в чужбина партиди.
Tweet |
|