EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Цените на петрола падат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на петрола падат

mail13:35 | 24.08.2017прегледи 10532 коментарикоментари 0


Министърът на петрола на Кувейт Есал ал Марзук заяви, че ОПЕК ще обсъди през ноември дали да удължи или да прекрати самоналоженото намаляване на добива на петрол, предаде Reuters. „На нашата следваща среща в края на ноември, едни от най-важните теми ще са свързани със съдбата на споразумението за удължаването или прекратяването на намаляването на производството“, заяви Ал Марзук по местна телевизия.

През последните дни цените на петрола бяха потопени от свръхпредлагането на пазара, възстановените добиви на суровината в Либия и повишените запаси от бензин и други горива в САЩ въпреки пика на летния сезон.

В сряда сутринта петролните фючърси на европейския вид Brent се търгуваха за 51,75 долара за барел, което е понижение с 12 цената или 0,2 процента спрямо отчетените нива при затваряне на търговията вчера. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI се котираха за 47,72 долара за барел, което е понижение с 11 цента или с 0,2% по-малко.

Най-голямото петролно находище на Либия в Ал Шарара постепенно възстанови добивите, след като дейността на кладенците беше спряна за около две седмици, заради блокада на опозицията. Тогава производството на суровината достигна 200 000 барела в денонощие. Добивите от Ал Шарара са от ключово значение за производството на петрол в Либия, което в края на юни достигна над 1 милион барела в денонощие, което е около четири пъти по-високо от същото време преди година.

Нарастващата продукция на Либия създава главоболия на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които заедно с производители извън картела, включително и Русия, подписаха споразумение да намалят с 1,8 млн. барела доставките на петрол в денонощие между януари тази година и март 2018 г., за да балансират пазара.

Въпреки това, ОПЕК досега не спазва напълно поетите ангажименти, отчасти поради нараснала продукция на Либия, която е член на ОПЕК, но бе освободена от квотите за намаляване на добивите.

"Очакванията на пазарните участници за цените на петрола остават неблагоприятни, заради продължаващите притесненията, че свръхпредлагането ще продължи, а е възможно и споразумението между ОПЕК и другите държави извън картела за намаляване на добивите да се провали", коментира за „Ройтерс" анализатор на фючърската брокерска компания FXTM.

Следващата среща на министрите на енергетиката от ОПЕК и на страните извън картела е насрочена за 22 септември, на която се очаква отново да бъде обсъдено споразумението за намаляване на добивите.

В САЩ запасите от суров петрол спаднаха с 3,6 млн. барела през седмицата, която завърши на 18 август, до общо 465,6 млн. барела, съобщи вчера Американският институт за петролни продукти (AIP). В същото време обаче запасите на бензин и други горива са нараснали с 1,4 млн. барела в пика на летния сезон, докато очакванията на анализаторите в проучването на „Ройтерс" беше за спад  с 643 000 барела.

Джефри Халей, старши анализатор за пазара на фючърси в OANDA, коменитар за „Ройтерс", че нарастващите запаси от бензини в САЩ "не са добър знак по време на летния сезон, когато по традиция търсенето на бензин и дизел е сравнително високо.

 


Тагове: петрол, цени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4631