АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Цените на храната – без резки движения
Данаил Алеков
Цената на брашното тази седмица остава непроменена, сочи седмичната справка на МЗХ за средните цени на основните храни (брашно, олио, захар, яйца и пилешко месо). Средните цени на брашно тип „500” за анализирания период (23-30.11.2011 г.) са: 0,87 лв./кг на едро, 1,03 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и 1,12 лв./кг на в другите търговски обекти (ДТО). Най-евтино е брашното в Добрич, където в големите супермаркети килограм брашно тип „500” струва 0,92 лв./кг, а най-скъпо – в Бургас (1,14 лв./кг).
При яйцата (размер „М”, стандарт) се наблюдава леко покачване в цената – средната цена бележи повишение с 0,02 лв./бр. Средните цени за анализирания период са: 0,19 лв./бр. на едро, 0,24 лв./бр. в ГТВ и 0,22 лв./бр. в ДТО. Най-евтини са яйцата в Шумен, където едно яйце струва 0,20 лв./бр. в ДТО (0,21 лв./бр. в ГТВ), а най-скъпи – във Видин, Враца и Монтана (0,25 лв./бр.)
Цената на олиото за втора поредна седмица бележи леко понижение, както в цените на едро, така и на дребно. Средната цена на литър олио у нас 2,52 лв. на едро, което е с 2 ст. (0.8%) по-малко от преходната седмица. Средните цени на дребно са 2,91 лв./л. за ГТВ и 3,01 лв./л. за ДТО. Олиото е най-скъпо в Перник (3,20 лв./л. в ДТО и 3,27 лв./л в ГТВ), а най-евтино – в Шумен, където литър олио в ГТВ струва 2,65 лв., а в ДТО – 2,95 лв.
Цените на пилешко месо
На пазара на бялата кристална захар не се наблюдават значителни изменения в цените както на едро, така и на дребно. Средната цена за страната е 2,23 лв./кг на едро, което е с 2 ст. (0.9%) по-малко от преходната седмица. Средните цени на дребно са 2,36 лв./кг за ГТВ и 2,44 лв./кг за ДТО. Захарта в големите супермаркети е най-скъпа във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, като цената е 2,53 лв./кг. В другите търговски обекти, най-скъпо се търгува захарта в Шумен, където цената достига 2,65 лв./кг.
Цените на пилешко месо през наблюдавания период остават близки до нивата от преходната седмица. Средната цена на едро за замразено пиле в България е 3,78 лв./кг., а на охладеното пилешко – 4,35 лв./кг. В големите търговски вериги, килограм замразено пиле се търгува за 4,34 лв., а охладено – 4,95 лв.
Цените в другите търговски обекти са малко по-високи – 4,36 лв./кг. за замразено и 5,01 лв./кг. за охладено пилешко. Най-скъпото замразено пилешко се продава в Ловеч, където цената в ГТВ достига 4,65 лв./кг., а в останалите търговски обекти е 4,90 лв./кг. В големите супермаркети в Шумен се продава най-евтиното замразеното пилешко месо пък – 3,65 лв./кг., а при другите търговски обекти най-евтиното е в Търговище (3,98 лв./кг.). Цената на охладеното пилешко месо пък в големите търговски вериги е най-висока в Бургас (5,49 лв./кг.), а най-ниска – в Добрич (4,40 лв./кг.). В другите търговски обекти, най-високи са цените в Ловеч (5,45 лв./кг.), а най-ниски – в Благоевград и Кюстендил (4,74 лв./кг.)
Tweet |
|