АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Цените на храните без промяна
Цените на храните на едро са без промяна през третата седмица на февруари, след като в предишната седмица (10-14 февруари) за пръв път от началото на годината поевтиняха. Това показват данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на февруари средното поевтиняване е с 1.1%, а от началото на годината цените на едро са се понижили с 1.3 на сто, след до втората седмица на февруари цените постоянно поскъпваха на седмична база, като най-голямо е повишението с 4.7% в периода 20-24 януари, а най-малко с 0.5% от 27 до 31 януари.
Да припомним, че от октомври на миналата година до края на 2019 година храните на едро постоянно поскъпваха, като преди това - от средата на септември до края на октомври постоянно поевтиняваха.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.588 пункта през третата седмица на февруари (17-21 февруари), колкото беше и в периода 10-14 февруари 2020 г.
Прави впечатление, че през втората седмица на февруари от зеленчуците най-много са поевтинели оранжерийните домати, а най-много са поскъпнали морковите, при плодовете - цените на лимоните са нараснали най-много, а на мандарините са спаднали най-много, а при млечните, месните и другите храни най-много са поскъпнали яйцата и замразеното пилешко, а най-много са поевтинели трайният варено-пушен салам и брашното тип 500.
В периода 17-21 февруари цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) общо са поевтинели с 1.2%, тъй като цените на оранжерийните домати и на оранжерийните краставици са се понижили съответно с 9.3 и с 2.1 на сто.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 1.3%, а на годишна база, спрямо 22 февруари 2019 година, е нараснал с 1.7%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
Tweet |
|