EUR 1.9558
USD 1.8784
CHF 2.1094
GBP 2.3506
CNY 2.5920
you tube
mobile version

Цените на храните през февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на храните през февруари

mail12:00 | 07.03.2014прегледи 5705 коментарикоментари 0


През февруари Индексът на тържищните цени остава стабилен с минимални промени и в края на месеца е на ниво 1,472 пункта. Спрямо февруари 2013 година индексът е с 4 процента по-нисък, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата  /ДКСБТ/.
Основните хранителни стоки, млечните и месните произведения през февруари се продават с малки промени спрямо януари. През миналия месец захарта поевтинява с 6,6 процента. Цената на олиото "пада" за месец с 3,3 на сто, а от началото на годината - с 6 процента. Експертите отчитат поскъпване на зрелия фасул с 2,3 на сто на месечна база.
Цените на млечните произведения са без промяна спрямо предходния месец, само цената на кравето сирене се повишава с 2,6 на сто. Свинското месо, кренвиршите и трайният салам поевтиняват с около 2-3 на сто, а цените на пилешкото месо, малотрайните колбаси и каймата се задържат около нивата от януари. През февруари цените на брашното и яйцата са без промяна.
Спрямо февруари 2013 година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене /12 на сто/, а  поскъпването на кашкавала и маслото е с около 3-6 на сто. Продажните цени на месото и месните произведения през февруари 2014 г. са по-ниски спрямо година по-рано, като най-голямо поевтиняване на годишна база се наблюдава при свинското месо - 7,7 на сто, а при месните произведения то е около 3-4 на сто, отчита ДКСБТ. За една година цената на зрелия фасул "скача" с 40,8 на сто.
Цените на основните хранителни стоки /захар, брашно, олио и яйца/ бележат спад на годишна база, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е 22 на сто. Цените на едро на яйцата и брашното през февруари тази година са с около 14-18 на сто по-ниски.
Значително поскъпване на месечна база има при българските и вносните краставици, съответно с около 20 и 10 на сто. Ръст на цените през февруари е отчетен при зелето /7,5 на сто/, морковите /6 на сто/ и картофите /2,6 на сто/. През февруари спрямо януари се наблюдава поевтиняване на доматите, като при българските оранжерийни домати то е 5 на сто, а при вносните домати намалението на цената е 11 на сто.

През февруари мандарините поскъпват с 8,6 на сто, бананите - с 3 на сто, а лимоните с 1,8 на сто. През миналия месец цената на портокалите "пада" с 6 на сто, а на ябълките - с 3 на сто. През февруари на годишна база картофите, българските оранжерийни краставици и морковите поскъпват с около 14-17 на сто. Цените на краставиците от внос и на зелето поевтиняват на годишна база с около 2-5 на сто.
Поевтиняване на годишна база има при доматите, като при българските то е 7 на сто, а при вносните - 15 процента. Цените на повечето плодове поевтиняват на годишна база с около 3-4 на сто, само бананите са с около 1,5 на сто по-скъпи.


 


Тагове: храна, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg