АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Цените на храните стабилни
Според данни на ДКСБТ (Държавна комисия по стоковите борси и тържищата), поевтиняването на храните се ускорява по стоковите борси през в края на месец януари. В същото време, според информация на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, „глобалните цени на храните достигат шестгодишен връх през декември, 2020 и вероятно ще продължат да се повишават през настоящата година, увеличавайки натиска върху бюджетите на домакинствата, докато гладът в световен мащаб нараства“.
Каква е пазарната картина в България?
Цените на храните на едро в края на януари остават стабилни, дори има поевтиняване на някой основни хранителни продукти.
„Ако в началото на декември миналата година имаше спад и задържане в цените на храните, то в средата на същия месец имаше засилване на потреблението във връзка и с коледно-новогодишните празници. От 5 януари до момента, имаме стабилизиране и поевтиняване както при плодовете и при зеленчуците, така и при основните хранителни продукти. Като при последните, има по-скоро запазване на тенденциите, както при цялата 2020г. Само при ориза имаме увеличение с около 18 %, а при олиото с 25 %, което се дължи на лошата реколта“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
Наблюдава се трайно поевтиняване на някой храни
По думите му, стабилна е цената на яйцата, трайно поевтиняване има на маслото с около 10 %, има раздвижване в цената на рибата на едро, с около 20 %. Стабилна остава цената на свинското месо – около 9 лв. на едро и по-ниска на дребно. С около 5 % поевтинява и пилешкото месо в сравнение със същия период на миналата година. При плодовете и зеленчуците също се наблюдава поевтиняване – при доматите равнищата са с около 23 % по-ниски от същия период на миналата година, а при краставиците поевтиняването е с около 10 %, въпреки сезона. Пиперът и картофите също са с по-ниски цени, в сравнение със същия период на миналата година. Тази тенденция се наблюдава и при плодовете- банани, лимони и други. Единственият плод с по-висока цена е портокалът, с около 15 %.
Какви са световните и европейски тенденции?
„По отношение информацията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, има промяна в индексите на цените, но те са около 3 до 6 %, но това касае световния мащаб. От гледна точка на Европейския съюз, в момента има едновременно свръх предлагане и свиване на търсенето, което е във връзка с пандемията. Затова се получава това задържане на храните. Пазарът на храните в момента е най-нединамичният пазар. Ако през 2014 г. средната цена на кашкавала е била 11.08 лв., то през 2021 г. е 10.64 лв.“- уточни още експертът.
Влияят ли на пазара затворените заведения?
Според Владимир Иванов, затварянето на ресторантите и другите видове заведения, заради пандемията, не оказва почти никакво влияние върху търсенето на хранителни продукти.
„Има естествено, заради неработещите обществени заведения, индивидите консумират по-малко, на практика имахме едно свито търсене, въпреки че, хората се хранят дали вкъщи, дали навън. По-скоро липсата на обществени тържества доведе до консумацията на по-малко храни, но това са количества, които от гледна точка на целия пазар, едва ли биха повлияли на тенденциите“ – допълни Владимир Иванов./БНР
Tweet |
|