EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Цените преди Гергьовден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените преди Гергьовден

mail09:04 | 05.05.2023прегледи 766 коментарикоментари 0


Близо двойно са поскъпнали месните и млечните продукти в самоковско за последните две години, каза пред БТА местният животновъд Кристиан Кьосев във връзка с продажбата на агнешко месо за Гергьовден. Кьосев добави, че преди две години агнешкото месо е струвало 7 лева килограм живо тегло, миналата година цената му е била 10 лева, а тази година местните производители го продават по 12 лева.

По думите му трупното агнешко струва между двадесет и тридесет лева, зависи дали е закупено от производител или от супермаркетите. "Веригите винаги са една тенденция повече от производителя, като трябва да е обратното", каза още животновъдът. Той обясни, че според него поскъпването се дължи на увеличаването на фуражните стоки. "Преди две години фуражът за животните струваше около 40-50 стотинки, зависи от сорта му, миналата и тази година цената му е около един лев", посочи Кьосев. Той коментира, че цената на сеното също се е вдигнала. "Преди инфлацията една бала сено струваше около два до четири лева, а днес струва между осем до десет лева", каза още той. Кьосев посочи, че според лични наблюдения цената на месото се определя от производителите и от хранителните магазини.

Той коментира още, че цената на агнешкото се определя в началото на всяка година, но около празничните дни на Гергьовден и Великден цената му обикновено скача. Местният животновъд заяви, че през лятото цената на месото може да спадне, но като цяло остава близо до определената в началото на годината.

Според него хората все повече предпочитат да пазаруват от местен производител, отколкото от магазините. 

Кьосев коментира, че цената на всички видове млечни продукти също се е вдигала. "Преди две години цената на млякото в самоковско бе един лев, а сега е между 2,00 - 2,50 лева от производител". Той добави, че кравето сирене преди е струвало около десет лева, а днес - 15-16 лева. Същото важи и за козето сирене, чиято цената му е скочила от 12 на 18-20 лева от производител. При овчето сирене положението е същото като при козето, каза още младият животновъд. Той посочи, че домашно произведеното овче мляко за литър струва около 3,50-4 лева, а козето - 2,50-3 лева.

Кьосев добави, че са поскъпнали и растителните продукти за приготвяне на трапезата с агнешко за Гергьовден. "Връзка магданоз струваше около петдесет стотинки, а днес цената й е един лев, връзка лук от един лев скочи на два лева". Той посочи, че има ръст и в цената на домашно отгледаните зеленчуци като домати, краставици и марули.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg