EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Частни охранители доволни от закриване на СОД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частни охранители доволни от закриване на СОД

mail13:10 | 10.09.2013прегледи 773 коментарикоментари 0


Закриване на т.нар. съпътстващи дейности на МВР и, в частност – Сектор „Сигнално-охранителна дейност“ (СОД), която обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, се одобрява от УС на Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства (НАФОТС), стана ясно от думите на Илиян Панчев, председател на УС.
Това според него е първа стъпка в посока подобряване на бизнес средата в сферата на частните услуги за сигурност. Панчев припомни, че съгласно Закона за частната охранителна дейност, МВР е лицензиращ, контролиращ и санкциониращ орган по отношение на частната охранителна дейност. Същевремено, по реда на чл. 76 и 77 от ЗМВР министерството е участник на пазара на охранителни услуги и, в това си качество, е конкурент на частните охранителни фирми. Като институция, контролираща дейността на частните охранителни фирми, МВР има достъп до информация относно дейността на своите конкуренти, вкл. данни, представляващи търговска тайна, респективно – могат да ползват това в своя полза. Не е за пренебрегване и фактът, че представители на МВР участват в процедурите за обществени поръчки (най-често за охрана със сигнално-охранителна техника и видеонаблюдение). Не на последно място, структурите на МВР извършват лицензионна търговска дейност, използвайки държавен ресурс (автомобили, техническо оборудване, държавни служители и т.н.), който се формира от данъците на физическите и юридическите лица от охранителния бранш, явяващи се конкуренти на МВР в тази област. Във връзка с всичко това, членовете на НАФОТС нееднократно са изразявали становище, че на пазара на частните услуги за сигурност е наложена непазарна, неевропейска и нелогична практика от страна на държавните органи по отношение на българските частни охранителни фирми.
„Държавата трябва да разработва стратегии и политики в съответната област, а не да извършва търговска дейност и да предоставя услуги на крайни потребители, тъй като това води до нарушение на пазарните принципи и до нелоялна конкуренция спрямо частния сектор“, категоричен бе Илиян Панчев.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5730