EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Частният сектор в еврозоната стагнира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частният сектор в еврозоната стагнира

mail17:45 | 26.07.2024прегледи 613 коментарикоментари 0


Активността в частния сектор в еврозоната се е забавила още повече през юли и вече е "близо до стагнация" под натиска на слабостта в производствения сектор. Това сочи предварителният индекс на мениджърите по доставките (PMI), публикуван  от "Ес енд Пи глоубъл" (S&P Global), предаде Франс прес.

Индексът, изчисляван на основата на допитване сред компании от валутния съюз, през юли спада до 50,1 пункта спрямо нивото от 50,9 пункта през юни. Юлското равнище е най-ниското от пет месеца насам. 

Прагът от 50 пункта разделя растеж от спад.

Същевременно нагласите сред германските потребители се възстановят значително за август, тъй като очакванията за доходите на домакинствата достигнаха най-високата си точка от повече от две години, предаде Ройтерс, като се позова на изследване на германския институт за пазарни проучвания Ге еф Ка (GfK). Подобрението при потребителското доверие е поради по-ниската инфлация и значителните увеличения на заплатите в страната, показват изнесените данни.

Прогнозният индекс на потребителските настроения, публикуван съвместно от Ге еф Ка и Нюрнбергския институт за пазарни решения (NIM), се повиши повече от очакваното - до минус 18,4 пункта за август, спрямо леко ревизираните надолу минус 21,6 пункта през юли. Прогнозите сочепа за ръст до минус 21 пункта.

Подобрението се дължи основно на очакванията на потребителите за доходите им през следващите 12 месеца, достигащи най-високата си точка от октомври 2021 година, докато икономическите очаквания на германците и желанието за покупки също отбелязват умерено повишение.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg