АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Чаят застрашен в Уганда
Климатичните промени създават опасност от спад в производството на чай на Уганда, информира ДПА. Местни търговци предупредиха днес, че правителството на страната не е подготвено за евентуалните икономически последици, които ще засегнат над половин милион души. Уганда няма "активна изследователска дейност" за отглеждане на чаени растения, устойчиви на суша, или други модифицирани сортове, отбеляза Джордж Уилям Секитолеко, председател на угандийската Асоциация на чая. Някои райони на Уганда в момента страдат от силната суша, засегнала Африканския рог, която е най-тежката в региона от десетилетия.
През идните години Източна Африка ще бъде по-малко подходяща за отглеждане на чай, сочи най-новият доклад на Международния център за тропическо земеделие. Износът на чай от Уганда през 2010 г. достигна около 100 млн. долара. Чаят е втората по значимост износна стока на страната след кафето и от него зависят около 600 000 души. "Чаят изисква обилни валежи и добър климат, за да бъде с добро качество. Растенията трябва да бъдат напълно зелени и ако в почвата няма вода, производството ще намалее", посочва Секитолеко. "Искаме Уганда да има активен изследователски сектор, за да предлага технологии в подкрепа на производството на чай", допълва експертът.
Tweet |
|