EUR 1.9558
USD 1.7711
CHF 2.0900
GBP 2.3180
CNY 2.4904
you tube
mobile version

Четири банки отпускат кредити за печки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири банки отпускат кредити за печки

mail16:10 | 07.08.2024прегледи 514 коментарикоментари 0


Одобрените кандидати по направление 2 на "Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници" от Националния план за възстановяване и устойчивост могат да получат кредити без самоучастие със срок на изплащане до 5 години и едногодишен гратисен период. Това съобщиха от Българската банка за развитие (ББР).

Заемите се отпускат от четири търговски банки – "Българо-американска кредитна банка" (БАКБ), "Инвестбанк", "Общинска банка" и "Търговска банка Д" и са с гаранция от ББР. 

Гражданите, кандидатствали за безвъзмездна помощ за замяна на източници на твърдо гориво (печка, котел, камина или друг) с възобновяеми, могат да ползват целево кредитиране при преференциални условия, с което да финансират предстоящите дейности по доставка, монтаж и пускане в експлоатация на своите съоръжения. 

Банките ще отпускат кредити до 22 000 лв. за инсталация на фотоволтаични системи до 10 kWp и системи за съхранение на електрическа енергия (батерии), както и до 3000 лв. за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване. 

Общият ресурс на мярката е 14 млн. лв. и има за цел да ускори инвестициите на домакинствата във възобновяеми източници по Националния план за възстановяване и устойчивост, допълват от ББР.  

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5333