EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Чехия и Кипър с по-евтин ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия и Кипър с по-евтин ток

mail09:30 | 09.01.2014прегледи 950 коментарикоментари 0


В Чехия влизат в сила по-ниски цени на тока и газа, средно намалението е 11%. Чехите ще плащат и по-евтин ток. Най-големият спад, според енергийния регулатор, се очаква при ЧЕЗ – с 12%.
Кипър отчита рекордно намаление на цената на електроенергията през 2013-а година – със 17,5% са поевтинели сметките за ток на едно средно домакинство в страната.
Значителният спад в цената на електроенергията за потребителите в Кипър е резултат от изпълнението на програмата за съкращаване на оперативните и капиталовите разходи, както и от намаляването на цените на горивото, обясниха от кипърския енергиен регулаторен орган.
През 2013-а в действие бяха пуснати спрените блокове на най-голямата електроцентрала на острова Василикос, която беше напълно разрушена при експлозията във военноморската база през юли 2011-а г. С възстановяването й отпадна специално наложената добавка върху цената на тока, която трябваше да компенсира отчасти допълнителните разходи.
Евентуални намаления на цената на електроенергията през 2014-а година ще има в зависимост от намаляването на цените на горивата, посочиха от регулатора.
Големи надежди за поевтиняване на електричеството в Кипър в следващите години се възлагат на бъдещото използване на природния газ от находищата на страната в Средиземно море./ БНР


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg