EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Чехия: Много дестилерии спират работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия: Много дестилерии спират работа

mail17:35 | 18.09.2024прегледи 217 коментарикоментари 0


Според Съюза на дестилеторите сезонът на дестилацията в Чехия ще бъде особено лош тази година. Производството на плодови дестилати се очаква да спадне до около една пета от миналогодишното ниво – което вече беше лошо. Между 20 и 30% от дестилериите няма да отворят отново, защото вече не са рентабилни, предупреди Синдикатът на дестилерите.

В резултат на това черният пазар също отбеляза скокове. Тази година реколтата от плодове е особено лоша в Бохемия. В Моравия сезонът е малко по-добър, но за разлика от предишни лета, все още е много по-лош. Секретарят на Съюза  Якуб Готвалд говори пред Чешкото радио за последиците от тазгодишната лоша реколта за дестилериите в Чехия.

 „Тази година почвата не е добра. Това се отнася преди всичко за Бохемия; в Моравия е малко по-добре, но също не е на ниво. В Бохемия, особено в централна Чехия, сякаш сезонът не се е случил. Следващата година повечето дестилерии дори няма да отворят или ще отворят на непълно работно време за няколко компании, които са имали малка реколта. За [проблема] допринася не само сезонът на плодовете, но и потребителският данък, който повиши цената. Това означава, че за някои, дори и да имат плодове, те ще решат да направят нещо друго с него.

Готвалд казва, че виждаме подобен модел през 2023 г. „Миналата година също не беше толкова добра. Миналата година беше по-лоша от дългосрочната средна стойност от около 30 до 40 процента. Тази година е наистина катастрофално. Много дестилатори, които са близо до пенсиониране, не помнят време като това.“

Той предупреждава, че недостигът на доставки на дестилерии може да доведе до нарастване на черния пазар. Обяснява, че ако около 100 от 400-те дестилерии, които в момента обслужват местните фермери, се затварят поради дефицит.Собствениците или ще започнат да дестилират сами, или ще се обърнат към черния пазар. Тази ситуация би създала път за незаконна дестилация, заобикаляйки държавните разпоредби.

 Не можем обаче да знаем със сигурност колко от тези дестилерии са избрали да участват на черния пазар. Дестилаторите под прикритие са особено популярни в Моравия, където може да се наложи държавните разпоредби да ограничат черния пазар там, особено след като реколтата в Бохемия е много по-лоша. Процесът на законно отглеждане на спиртни напитки не е толкова сложен, обяснява Готвалд, добавяйки трудността при регулиране на процеса.

„Трябва да спазвате няколко условия. Трябва да притежавате или наемете градина. Плодовете, които дестилирате, трябва да идват от вашата реколта. След това трябва да отидете до местната дестилерия. Вие разбирате дали трябва да осигурите собствена мая или някой може да го направи вместо вас. Дестилерията ще я дестилира за вас и след това те изваждат потребителския данък за дестилерията, както и плащане за цялата услуга, която са направили за вас.“

източник:radio.cz


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1219