EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Членове на СМТ ще инвестират 1.7 млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Членове на СМТ ще инвестират 1.7 млрд.лв.

mail07:10 | 28.06.2024прегледи 411 коментарикоментари 0


В следващите няколко години членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) ще инвестират допълнително 1,7 млрд. лева в обектите си в България. Това прогнозира Николай Вълканов, изпълнителен директор на организацията. Според него тези средства ще бъдат разпределени в три основни направления – дигитализация на процесите в предприятията, управление на отпадъците и развитие на нови умения сред служителите. 

Важна в момента за бизнеса е темата с приемането на единната европейска валута от страната ни, каза още той. По думите му всяка една компания, която оперира в България, със сигурност ще отдели ресурси за оптимизиране на процесите си - софтуерни и технически. "За съжаление в момента наблюдаваме политическа нестабилност.

Дори и да изпълним инфлационния критерий, който е задължителен, нещата ще се случат много трудно. Законът за еврото трябва да бъде приет незабавно, защото без него бизнесът няма как да довърши адаптацията на процесите, които споменахме", добави още Вълканов. 

От Сдружението за модерна търговия (СМТ), обединяващо водещите търговци на дребно в България, отново изразиха притеснение относно предложението за фиксирана търговска надценка от 15 на сто за хляба, която влиза в сила от 1 юли тази година.

Николай Вълканов каза, че са водени разговори с представители на Министерството на икономиката и финансовото ведомство. Въпреки краткия срок за реакция, от СМТ очакват текстовете да бъдат прегласувани и отменени. 

“Не съм краен оптимист, но считам, че това трябва да се случи. Тепърва ще видим какви ще бъдат ефектите от тази надценка след 1 юли. Хипотезите са много. Пазарът на хляб е силно сегментиран. Над две трети от продажбите се случват в малки и специализирани магазини. Малък е делът на продажби в големите магазини", посочи Николай Вълканов. 

Повече от 460 млн. лева са били инвестирани до момента в област Бургас от членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява едни от най-големи търговски вериги за хранителни и нехранителни продукти в страната. Това обяви пред журналисти в Бургас Николай Вълканов, изпълнителен директор на организацията. 

Сред обектите на СМТ в Югоизточна България са общо 94 хипермаркета, като техният брой е най-голяма в област Бургас – общо 38 магазина. 27 от тях се намират на територията на община Бургас, сочат изнесените данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), които бяха представени в областния център от Петър Ганев, старши изследовател в института. 

По думите му обектите на членове на СМТ осигуряват заетост на близо 24 000 души в страната. Най-голям остава броят на заетите в София - 6500 души. Следват Пловдив, Варна и Бургас. Броят на работещите в Югоизточния район на страната е близо 2000 човека, от които 800 са заети в Бургаско, което представлява 0,7 на сто от всички работни места в частния сектор в областта. БТА

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg