АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Чужди сезонни работници в земеделие и туризъм



Работодателите в селското стопанство и туризма вече могат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз за период до 90 дни. Това стана възможно, след като министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова утвърди след консултации в Националния съвет по трудова миграция и трудовата мобилност списък с икономическите сектори, включващи сезонни дейности. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Такива са селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството.
Възможността за наемане на чужди сезонни работници за по-малко от 90 дни беше въведена със Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и правилника за прилагането му, с който в българското законодателство бяха транспонирани разпоредбите на Директива 2014/36/ЕС относно сезонните работници. Целта беше да се улеснят работодателите през активния сезон, когато търсенето на работна ръка е най-голямо.
За извършване на сезонна работа до 90 дни се прави регистрация в Агенцията по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация и при спазване изискването да притежава валидна виза за целите на сезонна работа, когато такава се изисква.
Tweet |
|