АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Шардоне и каберне - най-предпочитани родни вина
Български вина, направени от сортовете „Шардоне“ и „Каберне совиньон“, се оказаха най-успешни според експертите и най-предпочитани от потребителите. Това показаха три конкурса в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“, която приключи в Пловдив.
Бяло шардоне, червено и розе каберне совиньон, произведени от различни български изби, грабнаха най-много отличия в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, определящ наградите на „Винария“. Сред удостоените със златен медал лидери са двата сорта, като приза взеха 10 напитки от шардоне и 17 от каберне совиньон сред общо 78 наградени. Успехът е особено показателен за достойнствата им, тъй като конкуренцията беше много силна - за първи път чуждестранните участници бяха повече от българските, а в журито превес имаха експертите от чужбина.
Шардоне и каберне совиньон са фаворити и в Националните дегустации, които се организират заедно с международния конкурс. В раздела за бели вина от пет, отличени с Голям почетен диплом, 3 са шардоне. В групата на червените половината от шестте отличници са каберне совиньон. Международният конкурс и Националните дегустации се организират от Националната лозаро-винарска камара и са най-престижните състезания във винения бранш у нас.
Шардоне и каберне совиньон се откроиха като любими вина на българите в конкурса „Изборът на потребителя“. Те взеха златните медали в разделите за бяло и червено вино.
Според експерти триумфът на шардонето и кабернето се обяснява с вкуса на българите, които предпочитат напитки от традицонни сортове, направени по класически наши рецепти, но с модерни нотки. На тази формула се базираха и повечето нови колекции на производителите.
Тя се открояваше ярко в напитките на малки изби от семеен тип, произвеждащи вина от характерните за своя регион сортове в бутикови серии, каквато е новата тенденция в световен мащаб. Те бяха представени от членове на Асоциацията на независимите лозаро-винари.
В полза на малките серии тероарни вина от висок клас бе и прогнозата на експертите, като през следващите 4-5 години международният пазар ще се преструктурира от наливно към бутиково вино.
Tweet |
|